Ένας πρώην γκολκίπερ που έχει… φάει με το κουτάλι τα γήπεδα στη χώρα μας, μίλησε στο ertsports.gr, δίνοντας τη δική του οπτική ματιά για τους τερματοφύλακες που ξεχωρίζει ο ίδιος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θεσσαλική ομάδα, αλλά και σε ένα πλάνο που δίνει άλλη διάσταση στη θέση κάτω από τα δοκάρια.

Ο Λουίτζι Τσένναμο, στη μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας του, φόρεσε φανέλες ελληνικών ομάδων, ξεκινώντας από τον Ολυμπιακό το 1997. Βρέθηκε με τη μορφή δανεισμού στο Αιγάλεω και εν συνεχεία στη ηλικία των 21 πήγε ως ελεύθερος στην Μπέρνλι, εισπράττοντας εμπειρίες από την Αγγλία. Ακολούθησαν οι θητείες του σε Παναιγιάλειο, Προοδευτική και πενταετή θητεία στο Αιγάλεω. Το 2009 μετέβη στην Κύπρο για την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, ενώ ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναιτωλικού, προκειμένου να ακολουθήσουν οι Μακάμπι Νετάνια, Ατρόμητος, Ξάνθη, Λαμία και εκ νέου Παναιτωλικός, προτού αποσυρθεί το 2018.

Ο άλλοτε έμπειρος γκολκίπερ μπορεί να αποχώρησε από τα γκολπόστ, αλλά παρέμεινε στον χώρο ως προπονητής τερματοφυλάκων. Θήτευσε σε Παναιτωλικό, Ολυμπιακό Κ19 και Αλ Φαϊσαλί, προτού ενταχθεί το περασμένο καλοκαίρι στην ΑΕΛ για να μπει σε μία νέα εποχή μαζί της. Ο Τζενάμο φιλοξενήθηκε στο ertsports.gr και κλήθηκε να μιλήσει αρχικά για την παρουσία του στους “βυσσινί”, για το Μουντιάλ, για τον τερματοφύλακα που ξεχώρισε στο πρώτο μισό της Super League, αλλά και για την ιστοσελίδα που διατηρεί, μέσω της οποίας προσφέρει… βαθύτερη γνώση για τη θέση του τερματοφύλακα.

Αρχικά, ο Τσένναμο σχολίασε το πώς βιώνει έως τώρα την παρουσία του στην ΑΕΛ, λέγοντας: «Ομολογώ πως όλα βαίνουν καλώς. Τέσσερις γεμάτοι μήνες, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, με στιγμές πολύ καλές και στιγμές λιγότερο καλές», προτού προσθέσει πως: «Είχα εικόνα για το επίπεδο των τερματοφυλάκων, πριν υπογράψω. Δεν βρήκα τίποτα λιγότερο. Αυτό που ήταν άγνωστο για εμένα και το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, είναι η διάθεση που έχουν και τα τέσσερα παιδιά για δουλειά και βελτίωση, ανεξαρτήτως εμπειρίας και ηλικίας που κουβαλάει ο καθένας τους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φιλοδοξία των “βυσσινί”, τονίζοντας: 
«Η ΑΕΛ βαδίζει πλέον σε ένα μονοπάτι ορθό, υγιές και σχεδιασμένο με βάση όχι μόνο την επάνοδο, αλλά και την σταθεροποίησή της στη μεγάλη κατηγορία. Χωρίς ασφαλώς να έχει τον ρόλο του κομπάρσου στο πρωτάθλημα της Super League. Ένα μονοπάτι εφάμιλλο με τη δυναμική της και την ιστορία της».

Ο Λουίτζι συναναστρέφεται καθημερινά με τον χώρο που πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα και κλήθηκε να σχολιάσει τις σκέψεις του σχετικά με το αγωνιστικό κομμάτι του τερματοφύλακα, εφόσον “κρέμασε” τα γάντια του: 
«Η αλήθεια είναι πως δεν έφυγα “χορτάτος” από τον χώρο. Παρά το μεγάλο της ηλικίας μου (38), είχα διάθεση να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όμως, οι ευκαιρίες όπως αυτή που μου έδωσε ο κ. Δέλλας, δεν παρουσιάζονται συχνά και κάπως έτσι από παίκτης έγινα την επόμενη σεζόν προπονητής στον ίδιο σύλλογο (σ.σ Παναιτωλικό). Οπότε μου λείπει το αγωνιστικό κομμάτι. Ωστόσο, κάθε τι στη ζωή μας έχει μία αρχή και ένα τέλος. Πλήρη αφοσίωση στην προπονητική πλέον».

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτο μισού της Super League, ο 42χρονος προπονητής τερματοφυλάκων σχολίασε τον τερματοφύλακα που ξεχώρισε έως τώρα: 
«Στον τερματοφύλακα, ζητούμενο είναι η σταθερότητα, η αξιοπιστία, η σταθερή απόδοση χωρίς σκαμπανεβάσματα και όχι η δυνατότητα να μπορείς ενίοτε να κάνεις κάποιες σούπερ επεμβάσεις. Με βάση τα παραπάνω, δικαιωματικά θα αναφέρω τον Μπρινιόλι, αφού έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην έως τώρα πορεία του Παναθηναϊκού».

Από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, η συζήτηση με τον Τσένναμο μεταπήδησε στην επικαιρότητα και τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022. Ο ίδιος κλήθηκε να κάνει τη δική του αξιολόγηση, επισημαίνοντας: 
«Έχοντας συνδυάσει το Μουντιάλ με καλοκαίρι, από τη βάση του επρόκειτο για διαφορετική διοργάνωση ξεκινώντας μόνο από την εποχή της διεξαγωγής του. Προς το παρόν θα μας μείνει ως η διοργάνωση, που μάθαμε το ημιαυτόματο VAR, που οι καθυστερήσεις είναι εμφανώς περισσότερες, που χάρη στη δικαιοσύνη ο ρυθμός δεν είναι καταιγιστικός. Τα πάντα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Η αλήθεια είναι πάντως, πως είναι καλύτερο απ’ ότι περίμενα, διαβάζοντας άρθρα τους τελευταίους μήνες περί της οργάνωσής του». 

Σχετικά με την πρόβλεψη για νικητή στη διοργάνωση, ο Τζενάμο ανέφερε πως: 
«Όλα είναι ανοιχτά, θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Βλέπω να πηγαίνει προς Νότια Αμερική (Αργεντινή ή Βραζιλία)», ενώ για τον τερματοφύλακα που ξεχωρίζει από τους έως τώρα αγώνες του Μουντιάλ, ανέφερε: «Γιασίν Μπόνο. Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα μεγάλα ονόματα κάτω από τα δοκάρια, αλλά ο Μαροκινός τερματοφύλακας μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει οδηγήσει τη χώρα του στην επόμενη φάση, κάνοντας καίριες επεμβάσεις και δίνοντας βαθμούς στους δύο πρώτους κρίσιμους αγώνες».

Η θέση του τερματοφύλακα, όπως επισήμανε ο Τσένναμο, αποτελεί «ένα άθλημα ενσωματωμένο μέσα σε ένα άλλο άθλημα». Αποτελεί μία θέση στις τέσσερις γραμμές του ποδοσφαιρικού γηπέδου, που είναι πιο ιδιαίτερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις ως προς την ανάλυσή της. Ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΛ, θέλησε να σκιαγραφήσει και να προσφέρει τις γνώσεις του για την εν λόγω θέση, μέσα από την ιστοσελίδα “keeperanalysis” που διατηρεί.

Ο Λουίτζι κλήθηκε να μιλήσει για αυτό στο ertsports.gr, λέγοντας: 
«Το keeperanalysis είναι ένα πρότζεκτ που το είχα χρόνια στο μυαλό μου. Ακούγοντας χιλιάδες συζητήσεις πάνω στο λαοφιλέστερο άθλημα, πάντα όταν έφτανε η ώρα να αναλυθεί από τους πανταχού λάτρεις του ποδοσφαίρου μία κίνηση ενός τερματοφύλακα, συμπέρανα πως υπάρχει ένας σκοταδισμός, μία άγνοια των βασικών αρχών. Κάπως έτσι δημιούργησα το keeperanalysis, ώστε να δώσω γνώση σε όσους θέλουν να δουν το άθλημα του τερματοφύλακα από το σωστό πρίσμα».

Κλείνοντας, ο Τσένναμο ρωτήθηκε για την εξέλιξη της θέσης του τερματοφύλακα από την αρχή της καριέρας του έως το φινάλε της, αλλά και στην έως τώρα προπονητική του καριέρα. Αρχικά, τόνισε: «Δεν θα σου πω για την τελευταία πενταετία μου στα γήπεδα, αλλά θα γυρίσουμε λίγο πιο πίσω. Ομολογώ πως σπανίως κάναμε προπόνηση στην τεχνική μας με την μπάλα στα πόδια. Τακτικά, η μόνη οδηγία που παίρναμε ήταν “την πήρες από αριστερά, τη δίνεις δεξιά”, τέλος. Οπότε αυτό θεωρείται μία μεγάλη αλλαγή, καθώς ο τερματοφύλακας πλέον είναι ενεργό μέλος της επιθετικής ανάπτυξης της ομάδας, ιδίως κατά το ελεύθερο λάκτισμα». 

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε: 
«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο γρήγορο και οι τερματοφύλακες οφείλουν να είναι πιο σβέλτοι, ευέλικτοι, με ταχύτητα σκέψης και αντίδρασης, συγκριτικά με παλαιότερα που δινόταν μεγάλη έμφαση στα σωματικά χαρακτηριστικά. Επίσης έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας το scouting και οι βιντεοαναλύσεις, κάτι που βοηθάει επιπρόσθετα στην απόδοσή τους».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top