Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ και ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την ΑΕΛ, άλλα και τη "δίκη των 28", προέβλεψε πανηγυρική δικαίωση των κατηγορουμένων και υπέδειξε τι θα γίνει με τη μεταβίβαση των μετοχών.
Για την ΑΕΛ:
"Η ΑΕΛ δεν ήταν για υποβιβασμό. Έχει στόχο μεταξύ της πέμπτης και δέκατης θέσης. Έχουμε δώσει επτά εκτός έδρας ματς σε σύνολο δέκα. Έχουμε συγκεντρώσει δέκα και θα μπορούσαμε να έχουμε δεκατρείς, γιατί ήταν ληστεία το ματς με τον Παναθηναϊκό. Έχουμε τώρα πιο βατό πρόγραμμα, σε σχέση με το βουνό.

Πέσαμε σε προπονητές διάσημους, αλλά κομπογιαννίτες. Όταν ο Ματάισεν έχει όρο ότι εάν αναδειχθούν παιδιά από την Κ20 και την Κ17 θα πάρει το 20% και στο πρώτο ματς άφησε έξω τον Λεοζίνιο, κι άλλα έμπειρα παιδιά. Παίζονται άλλα παιχνίδια πια. Δεν μπορώ να το δεχθώ ποτέ.

Αμέσως λύθηκε το συμβόλαιο με τον Ματάισεν. Θα μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη και με τον Πανιώνιο και με την ΑΕΚ. Έχω ηρεμήσει κι εγώ, λόγω του Ηλία Φυντάνη. Τον δοκίμασα, δεν τον πήρα τυχαία. Τον πήρα στην Παναχαϊκή και πήραμε το πρωτάθλημα στη Γ' Εθνική. Δεν μπορείς να τον επιβάλλεις με το "καλημέρα" στη Λάρισα. Έχει συνηθίσει σε μεγάλους προπονητές. Τον πήρα βοηθό του Πάους. Επειδή είχε έντονη προσωπικότητα, ο Ολλανδός μου ζήτησε να τον απομακρύνω.

Έχουμε πέντε-έξι Έλληνες στην ενδεκάδα. Η ΑΕΛ είναι σουπερλιγκάτη ομάδα. Δεν ήταν εύκολο, αυτό το μεταβατικό στάδιο. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και όλα θα κριθούν στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Έχει ανέβει πολύ ο ανταγωνισμός".

Για τη "δίκη των 28": "Όλα ξεκίνησαν από μία έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών και την ανέλαβε ο κύριος Κορέας για τους πλαστούς πίνακες διαιτησίας της ΕΠΟ. Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης και της ΕΠΣ Κιλκίς. Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης έκανε μήνυση η Παναχαϊκή δια εμούς εις βάρος όλων αυτών των ανθρώπων που ακούσατε για το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου, για τα αδικήματα αλλοίωσης αποτελεσμάτων για ματς με τον Πλατανιά, τότε που ο Πλατανιάς ανέβηκε στην πρώτη εθνική και δεν έπεσε ξανά ποτέ. Στο πρώτο στάδιο δίωξη που άσκησε ο κύριος Κορέας ήταν για εγκληματική οργάνωση με όλα τα πρόσωπα που βλέπετε να είναι τώρα στο πλημμέλημα της τιμωρίας, απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου γιατί η ΕΠΟ χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και δεν έκανε χρηστή διοίκηση και δεν διοργάνωνε τίμια πρωταθλήματα, είχαμε το αδίκημα εκβίασης που αφορούσε και τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Σταθόπουλο, την ιστορία της έκρηξης που αφορούσε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Σταθόπουλο. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν για τα εξής παιχνίδια. Ο κύριος Μαρινάκης και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στα παιχνίδια Ολυμπιακού με Ατρόμητο είναι Σπανός, Αγγελόπουλος, τεχνικός του Ατρομήτου και ο κύριος γι' αυτήν την πράξη, την αλλοίωση αποτελέσματος. Με σκοπό όμως - κρατήστε αυτό - ότι αυτά έγιναν όλα για το στοίχημα.

Αυτά δεν έγιναν για το παιχνίδι, αλλά για το στοίχημα. Το Ολυμπιακός - Λεβαδειακός και γι' αυτό είναι κατηγορούμενος ο κύριος Κομπότης για το στοίχημα, και το Ολυμπιακός - Βέροια είναι για το στοίχημα με κατηγορούμενους τους Αρβανιτίδη, Μαρινάκη και Λαναρή. Εκεί έρχονται ως κατηγορούμενοι όλοι όσοι πήγαν αυθόρμητα στην επιτροπή της ΕΠΟ και είπαν ότι το έστησαν. Όλοι αυτοί είναι κατηγορούμενοι για κακούργημα. Αφού λες ότι το στήσαμε, είσαι κατηγορούμενος. Βέβαια, υπάρχουν συμπαίκτες τους, ποδοσφαιριστές, που έλεγαν δεν το έστησαν το ματς, ήταν ο Ολυμπιακός καλύτερος και νίκησε κανονικά. Οι διαιτητές όλων αυτών των αγώνων, Δημητρόπουλος, Γιάχος και Σπάθας κατηγορούνται γι' αυτά τα ματς. Ο Δούρος και ο Μπριάκος ήταν στην επιτροπή διαιτησίας, είναι κατηγορούμενοι γιατί αυτοί τους όριζαν. Τώρα, τα αδικήματα τροποποιήθηκαν όλα.

Το μεγάλο βάρος των αδικημάτων έφυγε. Και γι' αυτό το λόγο έφυγε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που να ξέρετε ως ποινική μεταχείριση, αν και είναι εντυπωσιακή και βαρύγδουπη είναι λιγότερο τιμωρούμενη. Τα κακουργήματα τιμωρούνται 5-20 χρόνια, εκτός από την απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.  Η απάτη εις βάρος του δημοσίου τιμωρείται ισόβια. Η εγκληματική οργάνωση τιμωρείται μέχρι δέκα χρόνια. Επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία για την απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, την εκβίαση και την έκρηξη στον Κωνσταντινέα ως ηθικός αυτουργός ο Μαρινάκης που τιμωρούνται έως 20 χρόνια, γι' αυτό το λόγο ως αναγκαία συνέπεια ήταν και η απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση. Γι' αυτά τα κακουργήματα προβλέπεται αδίκημα εγκληματικής οργάνωσης.

Υπάρχει μία άλλη νομική ενέργεια. Είναι πλημμέλημα, είναι ίδια με την εγκληματική οργάνωση, αλλά είναι χαμηλότερης κοινωνικής απαξίας. Αυτό τιμωρείται με αναστολή ή με εξαγορά το αδίκημα. Για το αδίκημα που παραπέμπονται, προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 χρόνια. Εάν τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, δηλαδή πρότερο έντιμο βίο, καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, εκεί προβλέπεται ποινή από 1-6 χρόνια. Εάν είναι μέχρι 5 χρόνια, είναι εξαγοράσιμη και με αναστολή. Για να πάει κάποιος φυλακή από αυτό αδίκημα, πρέπει να έχει ποινή άνω των 5 ετών".

Για τον πειθαρχικό κώδικα: "Εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως τους οπαδούς. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Υπάρχει σοβαρή παράμετρος στην παραπομπή. Έχει μειοψηφίσει ο πρόεδρος, ο οποίος είναι από τους καλύτερους νομικούς της Ελλάδας. Οι προηγούμενες απαλλαγές ήταν ομόφωνες. Και τα τρία μέλη του συμβουλίου αγνόησαν την εισήγηση του κυρίου Δασκαλόπουλου. Αν θυμάστε πριν ένα χρόνο, το καλοκαίρι, είχα μιλήσει για μια κωμική πρόταση - ήταν η πρόταση που έλεγε ότι έπρεπε να συλληφθεί ο Μαρινάκης. Δικαιώθηκα, είναι και για μένα μια ηθική δικαίωση. Δεν έχουμε μία αμετάκλητη παραπομπή. Αυτό κι επειδή η μειοψηφία αφορά έναν από τους μεγαλύτερους δικαστές και πρόεδρο Εφετών, ο οποίος του χρόνου θα είναι στον Άρειο Πάγο, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αναίρεση από τον Άρειο Πάγο. Για νομικούς λόγους. Ζητούν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου να ασκήσει αναίρεση.

Συνήθως αυτή η αναίρεση δεν γίνεται δεκτή. Σε ποσοστό 99%. Εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα. Επειδή ο μειοψηφίσας ήταν ο πρόεδρος των Εφετών που ήταν επικεφαλής συμβουλίου, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αναιρεθεί το βούλευμα. Εάν ισχύει η αναίρεση για νομικούς λόγους, μπορεί να επιστρέψει η δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών γι' αυτά αδικήματα που παραπέμφθηκαν. Γι' αυτά που απαλλάχθηκαν, είναι αμετάκλητη απαλλαγή.

Είναι αυτή η εκδοχή. Υπάρχει κι άλλη μία εκδοχή. Το κατηγορητήριο το αρχικό, έχει κονιορτοποιηθεί στην κυριολεξία και τα θέματα είναι πολύ σοβαρά. Τα αδικήματα για τα οποία αδικήθηκαν έχουν σχέση με το αδίκημα για το οποίο παραπέμφθηκαν.

Η παραπομπή έγινε - σωστά γιατί κάποιος παραπέμπεται στο ακροατήριο με ενδείξεις και ασκείται η δίωξη με απλή πιθανολόγηση - κι αυτό είναι η αρχή της δίκης, η δίκη γίνεται στο δικαστήριο. Στο δικαστήριο για να γίνει η πλειοψηφούσα άποψη δεκτή των δύο κυριών δηλαδή, πρέπει να αποδειχθεί γι' αυτό το αδίκημα που παραπέμπονται ότι έπαιζαν στοίχημα. Αποδεικνύεται ή με μαρτυρικές καταθέσεις ή με την ομολογία "έχω παίξει στοίχημα". Αλλά, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αποδειχθεί ότι βρέθηκαν κουπόνια, νόμιμα ή παράνομα, λογαριασμοί, χρήματα που παίχτηκαν. Υπάρχει ένα ακόμη θετικό στοιχείο. Όταν έκανε τη μήνυση με την Παναχαϊκή, έγινε αλλοίωση με τον Πλατανιά για το ποιος θα ανέβει.

Το 2015 πούλησα την Παναχαϊκή. Αυτοί που την αγόρασαν, παραιτήθηκαν της πολιτικής αγωγής. Παραιτήθηκαν, δηλαδή, από τις μηνύσεις. Το αδίκημα που αφορά τους Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη, Μπριάκο, Δούρο, από τη στιγμή που παραιτήθηκαν, εξασθένισαν τα στοιχεία. Είναι εντελώς διαφορετικό το πώς διατυπώνεται μια κατηγορία και το πώς αντιμετωπίζει ένας δικαστής".

Για την πιθανότητα να γυρίσει πίσω η υπόθεση για νομικούς λόγους: "Νομικά προβλήματα υπήρχαν και στην παραπομπή των Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου, αλλά δεν έγινε δεκτή η αναίρεση. Αθωώθηκε ο Παπαγεωργόπουλος, αλλά ταλαιπωρήθηκε. Υπάρχει αυτό το στάδιο της ταλαιπωρίας για τα διάσημα πρόσωπα. Η πρόβλεψή μου, όπως είναι διατυπωμένο το κατηγορητήριο, θα έχουμε πανηγυρικές δικαιώσεις".

Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς: "Υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μία είναι ο νόμος Κοντονή, εάν παραπεμφθείς αμετάκλητα για κακούργημα, πρέπει να φύγεις από τη διοίκηση μέχρι να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Υπάρχει μια διφορούμενη σκέψη, για το εάν πρέπει να φύγει κάποιος από ιδιοκτήτης. Εκεί η ΕΕΑ διάλεξε ένα καθεστώς, το οποίο κατά την άποψή μου είναι δίκαιο. Φανταστείτε ο Μαρινάκης να μην μπορεί να βρει αγοραστή... για ένα μετοχικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 100.0000.000 ευρώ η ΕΕΑ διάλεξε να μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιον με συμβόλαιο εξωνήσεως, να μην φύγεις από την ιδιοκτησία, αλλά να φύγεις από την κατοχή των μετοχών. Να τις παραδώσεις σε κάποιον και να δώσεις την εντολή μέχρι να ξεδιαλύνει η υπόθεση, να βρει αγοραστή.

Να βρεις κάποιον, να κρατά αυτός τις μετοχές. Φανταστείτε να αναγκαστεί ο κύριος Μαρινάκης να πουλήσει τις μετοχές του, να μην βρει αγοραστή, η ομάδα να υποβιβαστεί και να έρθει μετά το δικαστήριο - όταν γίνει - και να τον αθωώσει. Φανταστείτε τι θα γίνει.

Το δεύτερο η υπόθεση να πάρει άλλη νομική μορφή. Να γίνει πλημμέλημα και να γίνει δωροδοκία. Το παίξατε όχι για το στοίχημα,  αλλά γιατί θέλατε να κερδίσει ο Ολυμπιακός, για να πάρει το πρωτάθλημα, για το κέφι σας επειδή είναι εγωιστές κλπ. Το στήσατε το παιχνίδι, αλλά όχι για το στοίχημα. Αυτό είναι πλημμέλημα. Τα αδικήματα παραγράφονται στην οκταετία.

Νομίζω ότι θα γίνει αυτό που προβλέπει η ΕΕΑ. Εάν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Μαρινάκης, Κομπότης, Σπανός μπορεί άμεσα ή έμμεσα να καταργηθεί ο νόμος Κοντονή. Εάν καταργηθεί ένας νόμος, καταργείται το σύνολό του. Μπορεί να διαλύσει μέσα σε μια ημέρα το ποδόσφαιρο. Θα επικρατήσει η ενδιάμεση λύση. Είναι παράνομο ο κύριος Κοντονής να αποφασίζει εάν χωρίς να καταδικαστείς να αναγκάζεσαι να πουλάς την περιουσία σου, δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν μπορείς να καταργήσεις το Σύνταγμα με ένα νόμο".
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top