H απόφαση του ΠΣΑΠ για αποχή των ποδοσφαιριστών από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις αρχής γενομένης από τους αγώνες Κυπέλλου στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα από το εάν τελικά υλοποιηθεί ή όχι, κρύβει πίσω της μια ιστορία ασυνέπειας και ανακολουθίας που φτάνει στα όρια του εμπαιγμού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" ήδη από το φθινόπωρο του 2012 ομάδες όπως ο Πανιώνιος, η ΑΕΛ και ο Αρης (οι δύο τελευταίες είχαν κάνει αίτηση υποβολής στον πτωχευτικό κώδικα) αντιμετώπιζαν σωρευμένα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ, που επιδίκαζαν ποσά σε ποδοσφαιριστές κατόπιν προσφυγών τους. Επειδή σε περίπτωση μη εξόφλησης υπήρχε η πρόβλεψη του μη ορισμού των αγώνων της ομάδας που αδυνατούσε να αντεπεξέλθει, με πρωτοβουλία της ΕΠΟ, στις αρχές του 2013 υπεγράφησαν δύο μνημόνια κατανόησης με συμβαλλομένους τον ΠΣΑΠ από τη μία και τις δύο επαγγελματικές λίγκες από την άλλη. Τα μνημόνια ανέτρεπαν τους ισχύοντες κανονισμούς, θεωρητικά προς όφελος και των δύο πλευρών. Οι επαγγελματικές λίγκες (δηλαδή οι ΠΑΕ) κέρδισαν την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής και κυρίως την κατάργηση του αυτόματου διπλασιασμού του ποσού που επιδικαζόταν στον ποδοσφαιριστή. Ο ΠΣΑΠ κέρδισε τη δημιουργία του «εγγυητικού ταμείου». Δηλαδή ενός ταμείου ενίσχυσης για τους ποδοσφαιριστές των ομάδων οι οποίες υποβιβάζονται σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης αφού τα συμβόλαιά του παύουν να ισχύουν από τη στιγμή που οι ΠΑΕ ακολουθούν τον δρόμο της εκκαθάρισης. Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν πολλές (ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ κ.ά.) από το 2013 και μετά, ειδικότερα μετά την «ενοποίηση» της Γ΄ με τη Δ΄ Εθνική σε μία ερασιτεχνική κατηγορία. Για τη δημιουργία του «εγγυητικού ταμείου» προβλεπόταν κάθε χρόνο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας να καταβάλλουν το  ποσό  των  15.000 ευρώ εκάστη και κάθε ομάδα της Φούτμπολ Λιγκ το ποσό των 8.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο θα συμμετείχε και η ΕΠΟ με 50.000 ευρώ ετησίως.

Περίπου δύο χρόνια μετά, η κατάσταση έχει ως εξής:
α) Υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο δεν έχει πρόσβαση ο ΠΣΑΠ, αλλά κατά πληροφορίες η ΕΠΟ, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι δεν έχουν υπογραφεί λόγω κωλυσιεργίας των λιγκών οι κανονισμοί που θα διέπουν τη «λειτουργία» του.
β) Παρά τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, η ΕΠΟ φέρεται να μην έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ στο «εγγυητικό ταμείο», η Σούπερ Λίγκα προφορικά λέει ότι έχει καταβάλει 110.000 ευρώ, ενώ η Φούτμπολ Λιγκ έχει καταβάλει 180.000 ευρώ και μάλιστα το αποδεικνύει με παραστατικά κατάθεσης.
Η πλευρά των ΠΑΕ συνεχίζει να απολαμβάνει τα ωφελήματα του μνημονίου, ενώ αυτή των ποδοσφαιριστών παίζει, ως έσχατη λύση, το χαρτί της αποχής.
Καθημερινή
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top