Σύμφωνα με την Interpol, σε περισσότερες από 60 χώρες έχει γίνει έναρξη ερευνών τα τελευταία δυο χρόνια. «Η Ιnterpol από κοινού με τη FIFA διατυπώνει αίτημα συνδιοργάνωσης συνάντησης στη χώρα μας εντός του 2014. Σκοπός της συνάντησης είναι η παροχή βοήθειας στις χώρες-μέλη της Ιnterpol αναφορικά με τους "στημένους" αγώνες και τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο». Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της επιστολής που έφτασε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες κρατικές αρχές και σε ποδοσφαιρικούς φορείς (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, ΠΣΑΠ) αποτυπώνοντας το διεθνές ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά το φαινόμενο των χειραγωγημένων αγώνων και τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής του.
Η απάντηση των συναρμόδιων φορέων στην πρόταση ήταν θετική. Πλέον απομένει να ολοκληρωθούν διαδικαστικά θέματα όπως ο ορισμός των εκπροσώπων, η ημερομηνία και ο τόπος τέλεσης, καθώς και η οριστικοποίηση της ατζέντας. Η FIFA υπέγραψε το 2011 δεκαετή συμφωνία συνεργασίας με την Ιnterpol για την αντιμετώπιση των «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο αυτή της συνεργασίας πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους συναρμόδιους φορείς με στόχο:
- Τη συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και τη δημιουργία μηχανισμών που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
- Την επισήμανση τυχόν εμποδίων προς τη δημιουργία εθνικού πλαισίου πρόληψης που θα προβλέπει τη διεθνή συνεργασία και θα ευθυγραμμίζεται με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της χώρας.
Τα παραπάνω παραπέμπουν στο περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψαν στις 18 Σεπτεμβρίου 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, και η οποία προβλέπει τη δημιουργία «εθνικής πλατφόρμας» (βλ. «Κ» 28/9). Ανάλογες συναντήσεις για την ακεραιότητα του αθλήματος έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει πρόβλημα. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2012 στη Φινλανδία και ακολούθησαν η Ωκεανία, η Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη.
Επίσης έχει υπάρξει συνεργασία της Ιnterpol για το θέμα της καταπολέμησης των «στημένων» αγώνων με την αστυνομία της Κροατίας και της Ιταλίας, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση στη Σιγκαπούρη, η οποία οδήγησε σε πάρα πολλές συλλήψεις. Ειδική συμφωνία συνεργασίας έχει υπογραφεί με την Concacaf, που είναι η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής. Η Ιnterpol είχε υπό παρακολούθηση το Μουντιάλ της Βραζιλίας και το ίδιο θα κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Από το 2013 έχει συστήσει την ειδική επιχειρησιακή ομάδα SOGA. Εως σήμερα έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, έχει κατάσχει 27 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, έχει εισβάλει σε έδρες παράνομου στοιχηματισμού που διακινούσαν στοιχήματα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και έχει προβεί σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων. Σύμφωνα με την Ιnterpol, «η ποδοσφαιρική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό αριθμό των περιστατικών "στημένων" αγώνων και καταγγελιών για διαφθορά. Σε περισσότερες από 60 χώρες έχει γίνει έναρξη ερευνών τα τελευταία δύο χρόνια . Οι εκτιμήσεις για τα χρήματα που διακινούνται μέσω του παράνομου στοιχηματισμού ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η χρήση των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο έχει καταστήσει εξαιρετικά εύκολο τον στοιχηματισμό σε αγώνες που παίζονται σε όλο τον κόσμο. Τα μεγάλα κέρδη με όχημα τα "στημένα" παιχνίδια έχουν γίνει στόχος για ομάδες οργανωμένου εγκλήματος».
kathimerini.gr
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top