Πριν από λίγες ημέρες, το πανεπιστήμιο της Σορβόννης σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για την Ακεραιότητα των Σπορ, ICSS (πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει έδρα στην Ντόχα του Κατάρ και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει γραφείο στην Ευρώπη), δημοσιοποίησε διετή έρευνα η οποία φέρει τον τίτλο «Βασικές αρχές για την προστασία και την ακεραιότητα των αθλητικών διοργανώσεων». Η έρευνα εστίασε σε φαινόμενα διαφθοράς στον αθλητισμό που συνδέονται με τον παράνομο στοιχηματισμό και οδηγούν στη χειραγώγηση αγώνων. «Η έρευνα αποκαλύπτει το εντυπωσιακό μέγεθος της διαφθοράς στον αθλητισμό, της στοιχηματικής απάτης καθώς και τα όρια των σημερινών προληπτικών μέτρων. Είναι σαφές ότι τα τρέχοντα διεθνή μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ανεπαρκή», υποστηρίζει ο επικεφαλής του προγράμματος Λοράν Βιντάλ.

Ομως, πριν από τα συμπεράσματα και τις προτεινόμενες λύσεις σημασία έχουν τα ευρήματα. Σύμφωνα με αυτά:

• Υπολογίζεται ότι 140 δισεκατομμύρια δολάρια (110 δισεκατομμύρια ευρώ) «ξεπλένονται» ετησίως μέσω των αθλητικών στοιχημάτων.

• Το 80% των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως είναι παράνομα και επομένως «αόρατα» σε ρυθμίσεις και έλεγχο.

• Η χειραγώγηση αγώνων και η απειλή του παράνομου στοιχηματισμού εκτείνεται σε όλες τις χώρες και εστιάζεται ιδιαίτερα σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το κρίκετ που έχουν «στοχοποιηθεί» αλλά και σε αθλήματα όπως το μπάσκετ, το τένις, το μπάντμιντον και οι αγώνες μηχανής.

• Η Ευρώπη και η Ασία αντιπροσωπεύουν το 85% της νόμιμης και παράνομης στοιχηματικής αγοράς.

• Μόνο 4 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στα έσοδα των κρατών μέσω φόρων από τον νόμιμο στοιχηματισμό.

• Πάνω από 8.000 νόμιμοι μπουκμέικερ ασχολούνται με τον αθλητικό στοιχηματισμό. Το 80% αυτών έχει εγκατασταθεί σε χώρες με χαμηλή φορολογία και ανεπαρκείς ελέγχους. Ο αριθμός των παράνομων μπουκμέικερ δεν δύναται να υπολογιστεί.

• Το διαδικτυακό στοίχημα αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας αγοράς αλλάζοντας το τοπίο.

• Τα υπάρχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου χειραγώγησης αγώνα κρίνονται ως ανεπαρκή.

• Το 60% των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του φαινομένου άρχισε τους τελευταίους 18 μήνες. Το 40% αυτών αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και κυρίως στο ποδόσφαιρο, το τένις, το κρίκετ και το ράγκμπι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ICSS για την αθλητική ακεραιότητα, Kρις Ιτον, «η ραγδαία εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών στοιχημάτων έχει αυξήσει τον κίνδυνο της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος και του “ξεπλύματος” χρήματος. Παράλληλα , ο μετασχηματισμός της φύσης του στοιχήματος, με πιο σύνθετους τύπους στοιχημάτων, όπως το διαδικτυακό στοίχημα, το κατέστησε ύποπτο ως δραστηριότητα και ακόμη πιο δύσκολο ως προς την ανίχνευση».

Ελλειψη συνεργασίας των φορέων

Οσον αφορά τα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου και στις προτεινόμενες πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή του, η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ οι αθλητικές ομοσπονδίες αντιμετωπίζουν το θέμα με διαφορετικούς τρόπους και όχι ενιαία.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έρευνας, απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στους αθλητικούς φορείς, τις κρατικές αρχές και τις εταιρείες στοιχημάτων.

Επίσης ως υψηλής προτεραιότητας θέμα τίθεται η βελτίωση του τρόπου διοίκησης των αθλητικών διοργανώσεων, η θέσπιση κανονισμών για τη ρύθμιση του αθλητικού στοιχήματος και η παροχή των απαραίτητων εξουσιών και μέσων στις αρχές οι οποίες πρέπει να εντάξουν το συγκεκριμένο φαινόμενο στο οργανωμένο έγκλημα. Ακόμα:

- Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διακρατική «μαύρη λίστα» παράνομων στοιχηματικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία και οι πληρωμές θα μπλοκάρονται.

- Το σκέλος του αθλητισμού πρέπει να εξετάσει τις πειθαρχικές ποινές οι οποίες μπορούν να οδηγηθούν σε εναρμόνιση, ως προς τη βαρύτητά τους, με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

- Μια διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καταλήγει η έρευνα και προτείνει και κάποιες άλλες «πρακτικές λύσεις» όπως:

1. Τη δημιουργία φόρου αθλητικών στοιχημάτων για τη χρηματοδότηση ερευνών σχετικά με το στήσιμο αγώνων και τον παράνομο στοιχηματισμό.

2. Τη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και ανταλλαγής πληροφοριών σε περιπτώσεις παραβίασης των αθλητικών κανονισμών ή/και της εθνικής νομοθεσίας.

«Αυτή η εκτεταμένη και ολοκληρωμένη έρευνα αποτελεί μια σαφή έκκληση για δράση. Για τη δημιουργία μιας συντονισμένης διεθνούς πλατφόρμας με στόχο τη διατήρηση της αθλητικής ακεραιότητας», καταλήγει ο Μοχάμεντ Χάνζαμπ, πρόεδρος της ICSS.

*ΠΗΓΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ TOY ΘΑΝΟY ΜΠΛΟΥΝΑ
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top