Το, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αναδιαρθρωμένο (αυτήν τη φορά όχι εξόφθαλμα
παράνομα όπως πέρυσι) πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ κάνει έναν αγώνα δρόμου, ώστε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση, και έως τις 29 του ίδιου μήνα, οπότε έχει προγραμματιστεί η έναρξη, να αρχίσει με τις λιγότερες δυνατές εκκρεμότητες και με τις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.
Το σχέδιο της ΕΠΟ, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αύξησε τις ομάδες από 18 σε 28 και οδήγησε σε πρωτάθλημα των δύο ομίλων.
Από αυτό ήδη υπάρχουν τρεις μεγάλες απουσίες. Της ΑΕΚ, που επέλεξε να πέσει απευθείας από τη Σούπερ Λίγκα στη Γ΄ Εθνική για να μπει στη διαδικασία της εκκαθάρισης χρεών και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, της Λάρισας και του Πανσερραϊκού, οι οποίοι λύγισαν υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και δήλωσαν επίσης συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική.
Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η μετατροπή σε ΠΑΕ των ομάδων που ανέβηκαν από την πρώην Φούτμπολ Λιγκ 2. Για να γίνει αυτό, βάσει νόμου, πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, κάτι που λόγω του αριθμού των ομάδων αλλά και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν καθίσταται ανέφικτο.
Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο και ειδικότερα στον υφυπουργό κ. Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος σε συνδυασμό με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να μειώσει το ποσό σε 300.000, ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να συμμετέχουν χωρίς πρόβλημα.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα του πρωταθλήματος. Η Football League είχε δύο βασικές πηγές εσόδων: τον ΟΠΑΠ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μέχρι στιγμής με τον ΟΠΑΠ δεν έχει επέλθει συμφωνία για τη χορηγία του νέου πρωταθλήματος. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα δόθηκαν στον ΟΤΕ TV με διετή συμφωνία έναντι 2,8 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Η κατανομή των χρημάτων δεν έχει αποφασιστεί αλλά πιθανόν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, να δοθούν περισσότερα χρήματα στις πιο εμπορικές ομάδες.
Τέλος, πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του ετήσιου ελέγχου από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στην οποία μέχρι χθες έπρεπε να έχουν κατατεθεί οι φάκελοι για να αρχίσει ο έλεγχός τους.
Πάντως, όπως είπε στην «Κ» πρόεδρος ομάδας της κατηγορίας δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί: «Το πρωτάθλημα ήταν πέρυσι ανταγωνιστικό, όμως, δεν υπάρχει πλάνο. Η αύξηση των ομάδων μέσω της αναδιάρθρωσης μπορεί να το απαξιώσει, αφού θα πάρουν μέρος ομάδες με μικρό ειδικό βάρος που, όπως ομολογούν, πέρυσι οι ποδοσφαιριστές τους στα εκτός έδρας παιχνίδια κοιμούνταν στο πούλμαν».
Εφημερίδα Καθημερινή
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top