Λάβαμε μία επιστολή από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ με θέμα "Τεχνολογία Γραμμής
Τέρματος" και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
« Το κύπελλο Συνομοσπονδιών οδεύει προς τους δύο τελικούς που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013. Έχοντας παρακολουθήσει τους περισσότερους αγώνες της διοργάνωσης και με αφορμή την θεσμοθέτηση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος, συγκέντρωσα κάποια στοιχεία τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια.

Απόφαση – Κριτήρια FIFA
Μετά από αρκετά περιστατικά, αλλά - κατά κύριο λόγο - μετά την μη κατακύρωση του τέρματος που σημείωσε ο Frank Lampard όταν η μπάλα πέρασε τη γραμμή τέρματος στον αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου του 2010 μεταξύ Αγγλίας-Γερμανίας στο Bloemfontein της Ν. Αφρικής, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) αναθεώρησε τη στάση του και τον Οκτώβριο του 2010 αποφάσισε την καθιέρωση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος στους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο σκοπός της τεχνολογίας γραμμής τέρματος δεν είναι η αντικατάσταση των διαιτητών, αλλά η υποστήριξή τους στη λήψη απόφασης. Η τεχνολογία πρέπει να παρέχει ξεκάθαρη ένδειξη αν η μπάλα πέρασε εξ ολοκλήρου τη γραμμή τέρματος.
Τα κριτήρια δοκιμών για τα συστήματα τεχνολογίας γραμμής τέρματος βασίζονται στις παρακάτω απαιτήσεις που τέθηκαν από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) :
Η τεχνολογία γραμμής τέρματος (Τ.Γ.Τ.) εφαρμόζεται μόνο στη γραμμή τέρματος και μόνο για τον καθορισμό αν έχει επιτευχθεί τέρμα ή όχι.
Το σύστημα Τ.Γ.Τ. πρέπει να είναι ακριβές.
Η ένδειξη επίτευξης τέρματος πρέπει να είναι άμεση και αυτόματη, επιβεβαιωμένη εντός ενός (1) δευτερολέπτου.
Η ένδειξη επίτευξης τέρματος θα  μεταδίδεται μόνο στους διαιτητές του αγώνα (μέσω του ρολογιού του διαιτητή, με δόνηση και οπτικό σήμα).

Επιλογή «GoalControl-4D»
Με βάση τις παραπάνω προδιαγραφές τέσσερις (4) εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον (Cairos Technologies, GoalRef, Hawk-Eye και GoalControl) για να επικρατήσει η γερμανική εταιρεία GoalControl, GmbH που πήρε την άδεια της FIFA, αφού λήφθηκαν υπόψη το κόστος, το έργο διαχείρισης, αλλά και η στελέχωσή της που θα γίνει από ειδικούς οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν νέους και θα τηρήσουν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την εγκατάστασή της.
Το σύστημα goalControl-4D είναι εξοπλισμένο με 14 κάμερες υψηλών ταχυτήτων (παράγουν 500 καρέ, δηλαδή 2 gigabytes δεδομένων) που βρίσκονται γύρω από τον εγκάρσιο άξονα και εστιάζουν και στις δύο εστίες τέρματος (επτά για κάθε πλευρά τέρματος).
Η θέση της μπάλας καταγράφεται συνεχώς και αυτόματα σε τρεις διαστάσεις (συντεταγμένες Χ, Υ και Ζ) όταν αυτή είναι κοντά στο τέρμα. Σε περίπτωση που η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή τέρματος, η μονάδα κεντρικής επεξεργασίας στέλνει ένα κρυπτογραφημένο σήμα στο ρολόι του διαιτητή σε λιγότερο από ένα (1) δευτερόλεπτο.
Με την απόφαση για το goalControl-4D, οι ενώσεις, οι σύλλογοι ή οι διοργανωτές πρωταθλημάτων ωφελούνται από τη σημαντική ευελιξία καθότι μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση των υφισταμένων δοκαριών και στύλων τέρματος καθώς και των διχτυών. Επιπλέον, όλες οι μπάλες ποδοσφαίρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δεν απαιτείται καμία τροποποίηση του γηπέδου. Το GoalControl εστίασε ιδιαίτερα στην απλή και φιλική προς το χρήστη λειτουργία, ώστε κάθε στάδιο να μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημά του χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Ως επιλογή είναι δυνατό να καταγραφούν τα στοιχεία εικόνας για οποιαδήποτε χρήση σε επαναλήψεις επίτευξης τέρματος κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα στους φωτεινούς πίνακες των σταδίων ή σε τηλεόραση.
Μετά τις επιτυχείς δοκιμές στην Esprit-Arena στο Ντύσελντορφ και την Veltins-Arena στο Γκελσενκίρχεν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2013, η FIFA και η GoalControl υπέγραψαν την συμφωνία άδειας χρήσης για την τεχνολογία γραμμών τέρματος.
Για το νέο αυτό σύστημα αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάστασή του θα στοιχίζει 250.000 ευρώ ανά γήπεδο ($260.000), ενώ η λειτουργία του 3.800 ευρώ ανά αγώνα ($3.900). Ενδεχομένως κάποια από τα κόστη να μπορούσαν να αντισταθμιστούν με την ενοικίαση των δονητικών ρολογιών όπως αυτά που θα φορούν οι διαιτητές στους θεατές των αγώνων.

Σύστημα «Hawk-Eye»
Στην Αγγλία η Premier League αποφάσισε να κάνει χρήση της τεχνολογίας από τη νέα αγωνιστική περίοδο, αφού οι περισσότερες από τις 20 ομάδες έχουν ταχθεί υπέρ της. Ήδη η διοίκηση της Premier League συμφώνησε με την εταιρεία Hawk-Eye και σύντομα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος στα γήπεδά της.
Η τεχνολογία Hawk-Eye, που χρησιμοποιείται ήδη στο κρίκετ και το τένις, χρησιμοποιεί ένα δίκτυο από κάμερες για να ενημερώσει τους διαιτητές εντός ενός (1) δευτερολέπτου για τη θέση της μπάλας σε σχέση με τη γραμμή.
Η αγγλική ομοσπονδία θα τοποθετήσει το σύστημα Hawk-Eye στο Wembley, που σημαίνει ότι ο πρώτος αγγλικός αγώνας που θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία θα είναι το Community Shield που θα διεξαχθεί στις 11 Αυγούστου 2013 μεταξύ της πρωταθλήτριας Manchester United και της κυπελλούχου Wigan.
Το σύστημα Hawk-Eye χρησιμοποιεί επτά (7) κάμερες για κάθε πλευρά του γηπέδου, που μπορούν να καθορίσουν αν η μπάλα πέρασε εξ ολοκλήρου τη γραμμή ακόμα και αν ένα μέρος της μπάλας είναι ορατό.
Στην περίπτωση επίτευξης τέρματος ένα μήνυμα στέλνεται στους διαιτητές, μέσω ρολογιού και ακουστικού.
Ο πρόεδρος της UEFA Michel Platini παραμένει αντίθετος στη χρήση της τεχνολογίας και δεν θέλει να εφαρμοστεί στο Champions League και το Europa League.»
Δημήτρης Κ. Κούρος
Πηγές
goalcontrol.de, sports.yahoo.com, fifa.com
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top