Λάβαμε ένα μήνυμα από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ
στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε 
«Διανύθηκαν ήδη τα 3/4 του πρωταθλήματος. Η ΑΕΛ παρέμεινε για ένατη συνεχή αγωνιστική αήττητη και για έβδομη συνεχή αγωνιστική χωρίς να δεχτεί τέρμα εκτός έδρας, κάνοντας ένα ρεκόρ 675 αγωνιστικών λεπτών. Όμως στην ουσία πόσο βοήθησαν την ομάδα τα προαναφερθέντα στοιχεία; Πόσο κοντά ή μακριά είναι η ΑΕΛ από τον στόχο της απευθείας ανόδου;

Αμυντική λειτουργία
Αναμφισβήτητα η αμυντική λειτουργία της ομάδας είναι το δυνατό της σημείο, με ηγέτη τον Σέρεμετ. Έχει δεχτεί οκτώ (8) τέρματα εντός, εκ των οποίων τα τρία (3) ενδεχομένως δύσκολα να τα ξαναδούμε από τόσο μακρινή απόσταση και έξι (6) εκτός. Όπως είναι φυσικό, αν δεν γίνουν λάθη η μπάλα δεν καταλήγει στα δίχτυα.

Επιθετική λειτουργία
Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της ΑΕΛ. Εκεί όπου η ομάδα αδυνατεί να δημιουργήσει τελικές φάσεις στην αντίπαλη εστία. Και το ερώτημα είναι γιατί;
Στους αγώνες του πρώτου γύρου η ΑΕΛ σημείωσε είκοσι τρία (23)  τέρματα. Στον επόμενο πίνακα φαίνεται η ανάλυση, σε έξι (6) διαστήματα των δεκαπέντε (15) λεπτών.

Εύκολα διαπιστώνεται ότι :
α. Από τα είκοσι τρία (23) τέρματα μόλις τα οκτώ (8) σημειώθηκαν στο Α’ ημίχρονο (ποσοστό 34,8%).
β. Από τα δεκαπέντε (15) του Β’ ημιχρόνου (ποσοστό 65,2%) τα έντεκα (11) σημειώθηκαν στο διάστημα 61-90.
Στους μέχρι τώρα αγώνες του δευτέρου γύρου η ομάδα έχει σημειώσει επτά (7) τέρματα.

Οι νέες διαπιστώσεις :
α. Πλήρως ανεκμετάλλευτο το Α’ ημίχρονο. Αν προσθέσουμε και τους δύο (2) τελευταίους αγώνες του Α’ γύρου που η ΑΕΛ δεν σημείωσε τέρμα στο ίδιο διάστημα, τότε έχουμε δώδεκα (12) συνεχείς αγώνες που η ομάδα αδυνατεί να βρει δίχτυα στο Α’ ημίχρονο.
β. Από τα επτά (7) τέρματα τα πέντε (5) σημειώθηκαν στο διάστημα 61-90 (ποσοστό 71,4%).
Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία του πρωταθλήματος στην επίτευξη τερμάτων..


Από τη σύγκριση των δύο παραπάνω πινάκων γίνεται αντιληπτό ότι τα ποσοστά της ΑΕΛ είναι σημαντικά μειωμένα από τον μέσο όρο του Α’ ημιχρόνου και αυξημένα για το διάστημα 61-90.
Γενικότερα, από τους τριάντα (30) αγώνες η ΑΕΛ έχει σημειώσει τέρμα/τέρματα σε δεκατέσσερις (14). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τριάντα (30) τέρματα τα δεκαεπτά (17) επιτεύχθηκαν σε πέντε (5) αγώνες (Επανωμή, Ολ. Βόλου, Βύζαντα, Φωκικό, Γιαννιτσά).
Η ΑΕΛ έφτασε τις δώδεκα (12) ισοπαλίες, όσες έχουν Νίκη Β. και Παναχαϊκή, ενώ μία (1) παραπάνω (13) έχουν Ηρ. Ψαχνών, ΑΣΚΟΒ και Ηρακλής. Οι ισοπαλίες είναι μοιρασμένες από έξι (6) εντός-εκτός έδρας. Φυσικά αυτές που στοιχίζουν περισσότερο είναι εντός έδρας.
Πολλές φορές θυμάμαι μια ρήση του Γιάτσεκ Γκμοχ. «Ο ράφτης ράβει με ότι υλικά έχει». Δεν έχω καμία πρόθεση – τουλάχιστον προς το παρόν – να ασχοληθώ με όσα έγιναν και δεν έγιναν, όπως και οι όποιες επισημάνσεις δεν αποσκοπούν σε επίρριψη ευθυνών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Ο Ζιώγας σε δεκατέσσερις (14) αγώνες και ο Καβακάς σε δεκαέξι (16) αγώνες μέχρι σήμερα έκαναν τις επιλογές τους στη χρησιμοποίηση των ποδοσφαιριστών, όσον αφορά την κατάρτιση της ενδεκάδας, τις αλλαγές και την τακτική. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει αδυναμία στα παρακάτω :

1. Τελικές πάσες. Έχουν καταγραφεί δεκατέσσερις (14) τελικές πάσες, όλες στον πρώτο γύρο, εκ των οποίων οι εννέα (9) μέχρι τη 13η αγωνιστική. Στον σχετικό πίνακα ηγείται ο Νεμπεγλέρας με τρεις (3).
2. Στημένα. Δεν δημιουργούνται χώροι για διάσπαση της αντίπαλης άμυνας. Κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι στα φάουλ (πέραν των κόρνερ) δεν υπάρχουν παίκτες στα πλάγια, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός παικτών να συγκεντρώνεται στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, γεγονός που δυσχεραίνει την εκτέλεση σουτ. Φυσικά δεν υπάρχει ο παίκτης που θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με απευθείας χτύπημα φάουλ.

3. Μεταφορά – κυκλοφορία μπάλας. Αργή ανάπτυξη στο χώρο του κέντρου και σπάνιες περιπτώσεις αντεπιθέσεων. Ο Καβακάς υιοθέτησε τη μεταφορά από πίσω, αλλά η έλλειψη καλών χειριστών στο χώρο του κέντρου δυσχεραίνει την επιθετική ανάπτυξη και τη δημιουργία τελικών φάσεων.

4. Διεισδύσεις. Πέραν του Δεινόπαπα και πρόσφατα του Τ. Κρητικού δεν υπάρχουν παίκτες με διεισδυτικές ικανότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΑΕΛ έχει κερδίσει τρία (3) πέναλτι, όλα στον πρώτο γύρο, εκ των οποίων από ένα (1) Τσιμπάμπα, Δεινόπαπας και ένα (1) δόθηκε σε χέρι αντιπάλου.

5. Πλαγιοκοπήσεις. Όσο και αν καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες οι πλάγιοι αμυντικοί, όπως και οι περιφερειακοί επιθετικοί δεν βγαίνουν τέτοιες σέντρες ή πάσες ώστε να δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις από τους συμπαίκτες τους.

6. Σουτ. Πέραν της παραμέτρου που αναφέρθηκε στα στημένα, τα σουτ που εκτελούνται από τους μεσοεπιθετικούς – είτε εκτός ή εντός περιοχής είναι ελάχιστα.
Δυστυχώς, για όλα τα προαναφερθέντα στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων με προσθήκες παικτών, οπότε στο σημείο αυτό «δένει» η ρήση του Γκμοχ. Από την πλευρά του ο Καβακάς δεν μπορεί να βελτιώσει πολλά αφού οι προδιαγραφές των παικτών είναι συγκεκριμένες, δεδομένου ότι Φρανκού και Λιαπάκης που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες λύσεις και να βοηθήσουν δεν είναι στη διάθεσή του. Όσο και αν έχει δουλέψει σε αυτοματισμούς η ομάδα δεν δείχνει ικανή να φτάσει στη δημιουργία τελικών φάσεων, μειώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για επίτευξη τέρματος. Προσωπικά χαίρομαι για την επιλογή και την εμπιστοσύνη του προπονητή προς το πρόσωπο του νεαρού Τάσου Κρητικού, τα δείγματα του οποίου είναι πολύ παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ο Πόνσε
Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα με τα μη νικηφόρα αποτελέσματα και την απουσία του Πόνσε. Ο πίνακας που ακολουθεί αναλύει βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της απόδοσής του. Επισημαίνεται ότι έχει χωριστεί σε δύο (2) υποσύνολα δεδομένης της διαφορετικής εκμετάλλευσης από την τεχνική ηγεσία.

Με τον Πόνσε στη σύνθεσή της και προπονητή τον Ζιώγα η ΑΕΛ σημείωσε μία (1) νίκη και μία (1) ισοπαλία εντός έδρας, ενώ δεν κατάφερε να σημειώσει τέρμα εκτός έδρας και συγκέντρωσε συνολικά πέντε (5) βαθμούς. Αντίθετα, με τον Καβακά σημείωσε τρεις (3) νίκες και μία (1) ισοπαλία εντός και δύο (2) νίκες και μία (1) ισοπαλία εκτός έδρας, συγκεντρώνοντας δεκαέξι (16) βαθμούς. Γενικά, δεν είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά, αλλά είναι σίγουρα ότι καλύτερο διαθέτει η ομάδα για την κυκλοφορία της μπάλας στη μεσαία γραμμή.
Η συνέχεια
Μπορεί, όπως αναφέρθηκε, η ΑΕΛ να έχει εννέα (9) αγώνες αήττητη, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Ο λόγος; Απλά υπάρχουν ομάδες που είναι αήττητες περισσότερες αγωνιστικές, όπως Καλλονή (12), Απόλλων Σμ. (11), Παναιτωλικός (10) και βρίσκονται ψηλότερα στον πίνακα. Το γεγονός ότι η ομάδα στον δεύτερο γύρο, σε πέντε (5) αγώνες εντός και ισάριθμους εκτός έδρας, συγκέντρωσε δεκαπέντε (15) βαθμούς, από τους οποίους μόνο οι έξι (6) εντός έδρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Τίποτα δεν δείχνει εύκολο στον δρόμο της ΑΕΛ. Από τις ομάδες που προπορεύονται στον βαθμολογικό πίνακα οι τέσσερις (4) δεν έχουν κάνει το ρεπό τους. Από αυτές οι Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός έχουν τέσσερις (4) αγώνες εντός και πέντε (5) εκτός έδρας, ενώ υπάρχει και μία ιδιομορφία με τις ομάδες του Βόλου, λόγω κοινής έδρας. Έτσι, η Νίκη θα δώσει έξι (6) αγώνες εντός και τρεις (3) εκτός ενώ ο ΑΣΚΟΒ το αντίθετο, ενώ θα βρεθούν και αντίπαλοι.
Ο επόμενος αντίπαλος δεν έρχεται για να χάσει και είναι ομάδα σκληροτράχηλη. Στους δεκαπέντε (15) εκτός έδρας αγώνες έχει σημειώσει τρεις (3) νίκες, εννέα (9) ισοπαλίες και τρεις (3) ήττες με συντελεστές τερμάτων δεκαπέντε (15) υπέρ και ισάριθμα κατά, που σημαίνει ότι σημειώνει και δέχεται ένα (1) τέρμα μέσο όρο ανά αγώνα. Ο αγώνας αυτός είναι ο πλέον καθοριστικός για την πορεία της ΑΕΛ, με όσες αδυναμίες έχουμε αναφέρει.

Επίλογος
Από τώρα και στο εξής δεν υπάρχουν περιθώρια για καμία απώλεια. Το αγωνιστικό πρόσωπο που δείχνει η ομάδα δεν είναι σίγουρα αυτό που θα ήθελε να βλέπει ο κόσμος της ΑΕΛ, μα πάνω απ’ όλα δεν δίνει σημάδια αισιοδοξίας τόσο με τις εμφανίσεις της όσο και με την παρουσιαζόμενη δυστοκία. Δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος ούτε για επικρίσεις ούτε για επίρριψη ευθυνών, όπου και αν αυτές αναλογούν. Όσο υπάρχουν ελπίδες οφείλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την ομάδα με αυτούς τους παίκτες που διαθέτει. Αναμφισβήτητα ο προπονητής και οι παίκτες προσπαθούν και έχουν τη θέληση να πετύχουν το στόχο της ομάδας, αλλά δεν φτάνει μόνο να θέλεις πρέπει και να μπορείς.

Υ.Γ. Επειδή έχουν αρχίσει και παίρνουν φωτιά τα κομπιουτεράκια, παρακάτω υπάρχουν πίνακες με το πρόγραμμα των αγώνων των δέκα (10) πρώτων ομάδων της βαθμολογίας.


Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top