Λάβαμε ένα μήνυμα από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ
στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε 
«Σε συνέχεια του Ανεβαίνω, ανεβαίνεις, ανεβαίνει… και Ανεβαίνω, ανεβαίνεις, ανεβαίνει… (2) με όσες επισημάνσεις έχουν γίνει, θαρρώ πως είναι σκόπιμο να δούμε κάποια στοιχεία από την ΑΕΛ του παρελθόντος και τα αντίστοιχα της περιόδου που διανύουμε.
Η ΑΕΛ ανέβηκε από τη Β’ εθνική στην Α’ τρεις (3) φορές. Υπάρχουν κοινά στοιχεία ή διαφορές των ανόδων της με τον τρέχοντα στόχο για άνοδο;

Ιστορική αναδρομή:
1. Την περίοδο 1972-73 το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί σε τρεις (3) ομίλους των είκοσι (20) ομάδων και ανέβαινε κατηγορία ο πρωταθλητής κάθε ομίλου. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν 3-2-1 (νίκη - ισοπαλία - ήττα).
2. Από την περίοδο 1975-76 το πρωτάθλημα άρχισε να διεξάγεται σε δύο (2) ομίλους (βόρειος, νότιος) των είκοσι (20) ομάδων και ανέβαινε κατηγορία η πρωταθλήτρια κάθε ομίλου. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν 2-1-0 (νίκη - ισοπαλία - ήττα).
3. Από την περίοδο 1983-84 έως και την περίοδο 1986-87 το πρωτάθλημα άρχισε να διεξάγεται σε έναν (1) όμιλο των είκοσι (20) ομάδων, για να τροποποιηθεί στη συνέχεια σε διάφορα αριθμητικά σχήματα (κυρίως με 18 ομάδες), ενώ ο αριθμός των ομάδων που ανέβαιναν ήταν σταθερός στις τρεις (3), με εξαίρεση την περίοδο 2010-11 που ανέβηκαν πέντε (5) - υποβιβασμός ΑΣΚΟΒ, Καβάλας και προβιβασμός Λεβαδειακού, Δόξας Δράμας - και της τρέχουσας περιόδου.
4. Από την περίοδο 1992-93 καθιερώθηκε το σύστημα βαθμολογίας 3-1-0, αντί για το 2-1-0, που ίσχυε από τη σεζόν 1973-74.
5. Την περίοδο 2004-05 :
α. Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος έγινε σε έναν (1) όμιλο των δεκαέξι (16) ομάδων και ανέβαιναν κατηγορία οι τρεις (3) πρώτες.
β. Ο «ΑΣ Κασσάνδρα» από την 4η αγωνιστική έγινε «ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου», μετά από συγχώνευση με τον Ολυμπιακό Βόλου.
γ. Ο «Πατραϊκός Α.Ο.» από τη 2η αγωνιστική έγινε "Παναχαϊκή 2005", μετά από συγχώνευση με την Παναχαϊκή.
δ. Ο Ατρόμητος αποσύρθηκε λόγω χρεών μετά την 17η αγωνιστική και στους υπόλοιπους αγώνες τιμωρήθηκε με -3 βαθμούς ανά παιχνίδι. Την επόμενη περίοδο βρέθηκε στην Α΄ εθνική, μετά από συγχώνευση με τη Χαλκηδόνα.
ε. Ο Ποσειδών Ν. Πόρων αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα μετά την 3η αγωνιστική, και κατέλαβε την τελευταία θέση, αφού στους τρεις πρώτους αγώνες δεν κατάφερε να συγκροτήσει ενδεκάδα και είχε τιμωρηθεί με -9 βαθμούς (-3 για κάθε αγώνα),
4. Την τρέχουσα περίοδο συμμετέχουν είκοσι μία (21) ομάδες και θα ανέβουν κατηγορία απευθείας οι τρεις (3) πρώτες και μία (1) μετά από αγώνες κατάταξης μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν τις θέσεις 4 έως και 7.
Πολλές απαντήσεις - ερμηνείες μπορούν να δοθούν στους πίνακες που ακολουθούν, σε ότι αφορά τις περιόδους που η ΑΕΛ ανέβηκε στην Α’ εθνική.


Όπως προαναφέρθηκε, την περίοδο 1972-73 το σύστημα βαθμολογίας ήταν 3-2-1 (νίκη - ισοπαλία - ήττα), ενώ την αντίστοιχη 1977-78 ήταν 2-1-0, οπότε στον πίνακα 1 έγινε μια εξομοίωση (κόκκινη γραμματοσειρά) με το σύστημα που ισχύει σήμερα ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Πέραν τούτου δεν είναι δυνατή η σύγκριση της δυναμικότητας των αντιπάλων των περιόδων που αναφέρονται, πολύ δε περισσότερο των περιόδων που υπήρχαν περισσότεροι του ενός όμιλοι, οπότε δικαιολογείται και η μειωμένη συγκομιδή βαθμών κατά την περίοδο 2004-05, σε συνδυασμό με τις δεκαέξι (16) ομάδες που συμμετείχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1977-78 ο Π.Ο. Ελασσόνας συμμετείχε στον ίδιο όμιλο με την ΑΕΛ.
Ανάλυση
1. Η ΑΕΛ στην τρέχουσα περίοδο έχει «πετάξει στα σκουπίδια» εντός έδρας τόσους βαθμούς (18) όσοι ήταν στο σύνολό τους τις τρεις (3) περιόδους που άλλαξε κατηγορία.
2. Δεδομένου ότι :
α. Ο μέσος όρος των τερμάτων που επιτυγχάνει η ΑΕΛ είναι περίπου στο 1 θεωρείται πιθανό ότι δεν θα προσπεράσει τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 2004-05.
β. Ο μέσος όρος των τερμάτων που δέχεται η ΑΕΛ είναι περίπου στο 0,5 θεωρείται πιθανό ότι θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με την περίοδο 1972-73.
3. Οι μέχρι στιγμής ήττες της ΑΕΛ έχουν ισοφαρίσει τον αντίστοιχο μέγιστο αριθμό της περιόδου 2004-05.
4. Το αρνητικό, σε σύγκριση με τις άλλες περιόδους, είναι οι πολλές ισοπαλίες και μάλιστα εντός έδρας.
5. Η περίοδος 1977-78 είναι η μόνη που η ΑΕΛ δεν ηττήθηκε εντός έδρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΛ και στις τρεις (3) περιόδους ανέβηκε κατηγορία ως πρωταθλήτρια. Θεωρώ πως δεν μπορεί σε να γίνει σύγκριση δυναμολογίου ποδοσφαιριστών σε καμία από τις περιόδους που η ΑΕΛ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια με την τρέχουσα.
Στη συνέχεια παρατίθεται ο πίνακας 2 με τους μέσους όρους των βαθμών και τις ανάλογες απώλειες.


Το μόνο θετικό συγκριτικό στοιχείο του πίνακα 2 είναι η ελαφρώς καλύτερη - μέχρι στιγμής - συγκομιδή βαθμών από την αντίστοιχη της περιόδου 2004-05. Στο «Παράδοξο και συνάμα πρωτόγνωρο» αναφέρθηκε ότι η ΑΕΛ επί εποχής Καβακά έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς εκτός από ότι εντός έδρας, κάτι που δεν άλλαξε ούτε και στον τελευταίο αγώνα με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου. Δεν είναι μακριά ο επόμενος αγώνας με αντίπαλο έναν εκ των συνδιεκδικητών, τον Εργοτέλη. Ας δούμε τι έκανε ο Εργοτέλης (εντός) και η ΑΕΛ (εκτός) τους τελευταίους έξι (6) αγώνες.


Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι στον τομέα των τερμάτων, όπου η ΑΕΛ έχει σημειώσει ένα παραπάνω χωρίς να δεχτεί τέρμα επί 585 λεπτά εκτός έδρας. Ήταν 13 Ιανουαρίου 2013, στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής όταν η Καλλονή (45’ 1-0) σημείωνε το τελευταίο τέρμα που δέχτηκε εκτός έδρας η ΑΕΛ, στον πρώτο επίσημο αγώνα του Καβακά στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ. Στον αντίποδα, ο Εργοτέλης το τέρμα που δέχτηκε ήταν στις 9 Μαρτίου 2013 με αντίπαλο τον Πιερικό (2-1).
Ότι και αν επιτύχει εφεξής η ομάδα θα οφείλεται πρώτα στους πρωταγωνιστές και μετά σε όλους τους άλλους παράγοντες. Είναι γεγονός πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα επηρεάζει ποικιλοτρόπως την ομάδα και σε αρκετές περιπτώσεις και τον κόσμο της. Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του αγώνα της Κυριακής και παρότι, όπως έχω επισημάνει, η κλεψύδρα σιγά-σιγά αδειάζει ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου - άμεσα ή έμμεσα - πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Ίσως είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν ότι ο κόσμος της ΑΕΛ δεν πρωτοστάτησε μόνο για την αδικία του 1988, αλλά ήταν πρωτοπόρος και στην περίοδο της δικτατορίας μετά από τη σφαγή, ελέω
Ασλανίδη, που είχε γίνει στις 25 Ιουνίου 1972. Και ο κόσμος της ΑΕΛ είναι εκείνος που περιμένει να φωνάξει…
ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ…
για να ξαναδούμε…»
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top