Λάβαμε ένα μήνυμα από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ
στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
Αντί Προλόγου
Με αφορμή την πρώτη κόκκινη κάρτα που δέχτηκε η ΑΕΛ στην τρέχουσα περίοδο, αλλά και την αντίστοιχη που δέχτηκε ο Αστέρας Τρίπολης στον αγώνα κυπέλου, συγκέντρωσα κάποια στοιχεία για την κόκκινη κάρτα τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια.

Εισαγωγή
Η έμπνευση για τη δημιουργία της κίτρινης και κόκκινης κάρτας προήλθε από κάποιον άγγλο δάσκαλο και διαιτητή ποδοσφαίρου, τον Ken Aston (Κεν Άστον) με αφορμή το πολύ σκληρό παιχνίδι των Αργεντινών στον αγώνα με τους Άγγλους στον ημιτελικό του Μουντιάλ το 1966. Η επιλογή του χρώματος του προέκυψε όταν περίμενε με το αυτοκίνητό του στους φωτεινούς σηματοδότες. Η χρήση των καρτών έγινε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 ως πιλοτική εφαρμογή. Από το 1970 στο Μουντιάλ του Μεξικού η FIFA τις χρησιμοποίησε επίσημα σε όλους τους αγώνες.

Η κόκκινη κάρτα
Σε κάθε παγκόσμιο Κύπελλο οι κόκκινες κάρτες είναι αφορμή συζητήσεων και πολλές φορές καθορίζουν τον νικητή του αγώνα. Στην κορυφή του καταλόγου με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες βρίσκεται το Μουντιάλ της Γερμανίας του 2006 όπου οι διαιτητές έδειξαν 30 φορές την κόκκινη κάρτα, ακολουθεί της Γαλλίας το 1988 με 23, ενώ τρίτο έρχεται της Νοτίου Αφρικής με 17.
Σύμφωνα με έρευνα για την περίοδο 2010-11 στην Ευρώπη, οι διαιτητές χρησιμοποιούν τις κάρτες συχνά.. Ο πίνακας που ακολουθεί αναρτήθηκε σε ιστολόγιο ολλανδών διαιτητών τον Αύγουστο του 2011 και απεικονίζει πόσες κάρτες έδειξαν οι διαιτητές κατά μέσο όρο σ’ έναν αγώνα σε διάφορα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα την συγκεκριμένη περίοδο.

Από τη μελέτη του πίνακα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την κατάταξη που βρίσκεται η χώρα μας και να συνεχίσουν να παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το αν… «στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…» υπό την έννοια της αυστηρότητας ή ασχετοσύνης ή σκοπιμότητας αυτών που σφυρίζουν, καθώς και των σκληροτράχηλων ή «ηθοποιών» ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Διαπιστώνεται ακόμα ότι όσο πιο βόρεια πηγαίνουμε στον χάρτη της Ευρώπης τόσο μειώνεται ο αριθμός των καρτών.

Παράγοντες – Στατιστικά στοιχεία
Στο ποδόσφαιρο είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Λάθη και τραυματισμοί ποδοσφαιριστών, αγωνιστικός χώρος, καιρικές συνθήκες, και ότι άλλο που δεν μπορεί να προβλεφθεί από μία ομάδα. Μέσα σ’ αυτούς τους παράγοντες ανήκουν και οι αποφάσεις των διαιτητών. Μία σημαντική εξέλιξη σ’ έναν αγώνα είναι η αποβολή. Μία ομάδα υποχρεούται να συνεχίσει τον αγώνα με παίκτη λιγότερο μέχρι τη λήξη του. Τι γίνεται τότε; Πώς πρέπει να παίξει η ομάδα;
Η κόκκινη κάρτα διαφοροποιεί τις αριθμητικές ισορροπίες σ’ έναν αγώνα και λειτουργεί σχεδόν πάντα εις βάρος της ομάδας που τη δέχεται. Σχετική έρευνα (Figures produced by Opta and Castrol Performance Analysts) από το 1992 έως το 2000 έδειξε ότι στους αγώνες της Premier League η ομάδα που έχανε παίκτη στη διάρκεια του αγώνα από κόκκινη κάρτα κατάφερνε νίκη ή ισοπαλία σε ποσοστά :
11,8%, αν η κάρτα ήταν στα πρώτα 60 λεπτά του παιχνιδιού,
3,7%, αν η αποβολή ήταν μεταξύ 60ού και 80ού λεπτού και
4,5%, αν η κάρτα ήταν μετά το 80ό λεπτό.

Σε αντίστοιχη έρευνα για την περίοδο 2006-07 στα πρωταθλήματα, Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, τα ποσοστά ήταν :
13,4%, αν η κάρτα ήταν στα πρώτα 60 λεπτά του παιχνιδιού,
8,1%, αν η αποβολή ήταν μεταξύ 60ού και 80ού λεπτού και
4,9%, αν η κάρτα ήταν μετά το 80ό λεπτό.
Η στατιστική αναφορά γίνεται για να καταδείξει ότι ακόμα και με παίκτη λιγότερο πάντα υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσει μία ομάδα έστω και αν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο. Η πίεση γίνεται μεγαλύτερη και η ψυχολογία των παικτών είναι βασικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του συστήματος που πρέπει να εφαρμοστεί με βάση τις εντολές του προπονητή.

Και μετά την κόκκινη κάρτα;
Πολλοί προπονητές δουλεύουν συστήματα στις προπονήσεις που αφορούν τρόπους αντίδρασης σε περιπτώσεις αποβολής κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Προέχει η πολύ καλή φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ειδικές καταστάσεις όπως προκύπτουν από το αριθμητικό μειονέκτημα.

Ανάλογα με την επιδίωξη του αποτελέσματος, ο προπονητής καλείται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του. Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο (2) περιπτώσεις :
1. Η ομάδα επιδιώκει να πετύχει τέρμα είτε για να ισοφαρίσει ή να νικήσει.
2. Η ομάδα θέλει να διατηρήσει αποτέλεσμα είτε ο αντίπαλος είναι μεγαλύτερης ή ίσης δυναμικότητας.
Είναι σωστό ή λάθος να εφαρμόζεται τακτική αφαίρεσης επιθετικού; Ο αγώνας διαρκεί ενενήντα λεπτά. Εξαρτάται από τον χρόνο που απομένει για τη λήξη του αγώνα και φυσικά και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η δυνατότητα εκδήλωσης επίθεσης που σημαίνει ότι από την αντίπαλη άμυνα δεν προωθούνται παίκτες στην επίθεση και δεν αφήνονται κενοί χώροι.
Είναι σωστό ή λάθος να εφαρμόζεται τακτική μαζικής άμυνας; Στο σημερινό ποδόσφαιρο έχει πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας και ως θέαμα είναι αποκρουστικό. Σε μερικές περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πάνω απ’ όλα, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την επίτευξή του από την ομάδα που παίζει με λιγότερο παίκτη.

Επίλογος
Η αποβολή μπορεί να είναι δυσάρεστος πονοκέφαλος στη διαχείριση ενός αγώνα, αλλά δεν παύει να είναι μία πιθανότητα στη διάρκειά του. Επομένως, αποτελεί πρόβλημα με δυνατότητες λύσεων και εφαρμογών. Ποτέ κανένας δεν έχασε εξ ορισμού επειδή η ομάδα του έπαιζε με δέκα παίκτες. Απαιτείται καλή προετοιμασία, ψυχραιμία, γνώση των δυνατοτήτων των παικτών, στόχος και σύστημα που να μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top