Λάβαμε ένα μήνυμα από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ
στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε

Εισαγωγή
Άλλος ένας εκτός έδρας αγώνας πέρασε χωρίς οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ να καταφέρουν να σημειώσουν τέρμα. Έχοντας ήδη διανύσει περίπου το 1/3 του πρωταθλήματος, η οπτική υπό την οποία μπορεί να δει κάποιος τις υποψήφιες ομάδες για άνοδο έχει πολλαπλά σκέλη τα οποία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω. Η ανάλυση που παρουσιάζεται σε πίνακες αφορά τη συγκομιδή βαθμών, την επιθετική και αμυντική κατάταξη της ομάδας και τέλος τα χαρακτηριστικά απόδοσης των μέσων και επιθετικών ποδοσφαιριστών.

Παραδοχές
1.  Για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα ως βασικό κριτήριο – πρότυπο λαμβάνεται η πρώτη δεκάδα του πίνακα βαθμολογίας των αγώνων της περιόδου 2011-12, παρότι ο αριθμός των ομάδων δεν ήταν ο ίδιος.
2.  Στους πίνακες της περιόδου 2011-12 που παρατίθενται λαμβάνεται υπόψη η κατάταξη των ομάδων με βάση των μέσο όρο ανά αγώνα.
3. Οι τρεις πρώτες ομάδες ανέρχονται απευθείας στην Α΄ εθνική, ενώ οι τέσσερις επόμενες συμμετέχουν σε αγώνες κατάταξης.
4.  Το συμπέρασμα για τις υποψήφιες επτά ομάδες της τρέχουσας περιόδου (2012-13) θα εξαχθεί με βάση τους ελάχιστους εντός-εκτός έδρας συντελεστές της οκτάδας της περιόδου 2011-12.

Ανάλυση
Ας δούμε τώρα τι έγινε στο πρωτάθλημα της περασμένης περιόδου, όσον αφορά τις δύο ομάδες που ανέβηκαν στην Α΄ εθνική απευθείας, καθώς και τις τέσσερις που συμμετείχαν στους αγώνες κατάταξης.


Από τους παραπάνω πίνακες διαπιστώνεται ότι :
1. Πέραν των δύο ομάδων που ανέβηκαν απευθείας στην Α΄ εθνική, οι τέσσερις ομάδες που έλαβαν μέρος στους αγώνες κατάταξης ήταν στην πρώτη επτάδα τόσο για στην εντός όσο και στην εκτός έδρας συγκομιδή βαθμών, με διαφορετική κατάταξη.
2.  Η ΑΕΛ κατείχε την 8η θέση στον πίνακα των εντός έδρας αγώνων, ενώ ο συντελεστής της στον αντίστοιχο των εκτός έδρας είναι εκτός δεκάδας.
Αναλύσεις – Συμπεράσματα (πίνακες 1, 2, 3, 4)
Από τη μελέτη των πινάκων 3 και 4, σε συνδυασμό με τους πίνακες 1 και 2 διαπιστώνεται ότι ;

1.  Με βάση τον πίνακα 1, με τον ελάχιστο συντελεστή (1,76) για τους εντός έδρας αγώνες υπάρχουν εννέα ομάδες, οι οποίες είναι : Απόλλων Σμύρνης, Εργοτέλης, ΑΕΛ, Νίκη Βόλου, Εθνικός Γαζώρου, Ηρακλής Ψαχνών, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Ηρακλής, Πανσερραϊκός.

2.  Με βάση τον πίνακα 2, με τον ελάχιστο συντελεστή (1,24) για τους εκτός έδρας αγώνες υπάρχουν εννέα ομάδες, οι οποίες είναι : Εργοτέλης, Απόλλων Σμύρνης, Ηρακλής, Παναιτωλικός, Νίκη Βόλου, Ηρακλής Ψαχνών, Καλλονή, Εθνικός Γαζώρου, Καβάλα.

3. Οι κοινές ομάδες των παραπάνω παραγράφων είναι έξι :
Απόλλων Σμύρνης
Εργοτέλης
Νίκη Βόλου
Εθνικός Γαζώρου
Ηρακλής Ψαχνών
Ηρακλής
4.  Η ομάδα που βρίσκεται πιο κοντά στον ελάχιστο συντελεστή του πίνακα 1 και συμπεριλαμβάνεται στις εννέα του πίνακα 2 είναι ο Παναιτωλικός.
5. Η προαναφερθείσα ανάλυση των επτά ομάδων συμβαδίζει απόλυτα με την τρέχουσα κατάταξη στον πίνακα βαθμολογίας.
6.  Η ΑΕΛ για να ελπίζει ότι θα βρίσκεται στις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στην άνοδο πρέπει :
α.  Να αλλάξει πρόσωπο στους εκτός έδρας αγώνες, ανεβάζοντας τον συντελεστή της κατά 0,40.
β.  Να διατηρήσει τον υπάρχοντα συντελεστή των εντός έδρας αγώνων.

Χαρακτηριστικά Απόδοσης Μέσων και Επιθετικών
Με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας του transfermarkt συντάχθηκε ο παρακάτω πίνακας με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές τις τελευταίες πέντε περιόδους και οι οποίοι αγωνίζονται στη μεσαία και επιθετική γραμμή. 

Πίνακας 5.
Αναλύσεις – Συμπεράσματα (πίνακας 5)

Η κατάταξη στον πίνακα 5 έγινε με βάση τον μέσο όρο επίτευξης τέρματος των παικτών ανά αγώνα.

1. Τα στοιχεία του πίνακα καταδεικνύουν ότι δεν είναι απαραίτητο να θεωρούνται οι ποδοσφαιριστές ποιοτικοί με την έννοια των ενεργειών τους στη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους, που είναι μία από τις ερμηνείες της λέξης goal. Να έχουν το χάρισμα να σημειώνουν τέρματα στην αντίπαλη ομάδα.

2.  Παρά τις όποιες ιδιορρυθμίες του, ο Τσιμπάμπα παραμένει μακράν η πλέον αξιόπιστη λύση στον επιθετικό τομέα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του που περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Επίλογος
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ανανέωση του δυναμολογίου της ομάδας που άρχισε περίπου πριν έναν (1) χρόνο, σε συνδυασμό με τη συγκυρία της ανόδου τεσσάρων ομάδων, η αλλαγή πλεύσης σε όλους τους τομείς που θα οδηγήσουν την ομάδα στην παραπάνω κατηγορία κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κόσμου της ΑΕΛ θα αρχίσει να δυσανασχετεί (με όποιες επιπτώσεις) με την παραμονή της ομάδας για άλλη μία ποδοσφαιρική περίοδο στην ίδια κατηγορία. Πέραν τούτου, το οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει την ομάδα αναμενόμενο είναι να επιδεινωθεί με συνέπειες ενδεχομένως απρόβλεπτες. Ότι είναι να γίνει εκ μέρους της ΠΑΕ για την ενίσχυση της ομάδας με ποδοσφαιριστές που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του σκοπού, αλλά και το ξεκαθάρισμα όσων δεν κρίνονται απαραίτητοι πρέπει να γίνει άμεσα.
Καλές γιορτές σε όλους, με υγεία και - αφού ξεπεράσουμε την 21η Δεκεμβρίου 2012 – το νέο έτος να μας βρει όλους να πανηγυρίζουμε την άνοδο της ομάδας εκεί που πραγματικά της ανήκει και κατά γενική ομολογία επικαλούνται οι προπονητές των αντιπάλων ομάδων.

Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top