Λάβαμε μία επιστολή από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ με θέμα "Το αυτοδιοίκητο της
ΕΠΟ και το άρθρο 99" και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του. Επειδή το aelole.gr είστε ολοι εσείς…
Διαβάστε τι μας έστειλε
«Πέρασε πάνω από μια δεκαετία από τότε που η ΕΠΟ και η τότε ΕΠΑΕ «ξέχασαν» το περιλάλητο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου για ένα ποσό που συμφώνησαν να εισπράξουν από την πολιτεία προκειμένου να γίνει ανακαίνιση των γηπέδων, υπό τον όρο να µην αντιδράσουν στην ψήφιση του αθλητικού νόμου 2725/1999.
Το 2000 όταν ο υφυπουργός αθλητισμού επιχείρησε µια στοιχειώδη προσπάθεια κάθαρσης στο ποδόσφαιρο, οι διοικούντες της ΕΠΟ και ΕΠΑΕ... θυμήθηκαν ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε τακτικούς δικαστές για τα δικαιοδοτικά τους όργανα παραβίαζε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Έτσι, κάλεσαν τη FIFA για να κερδίσουν τον πόλεμο που οι ίδιοι ξεκίνησαν. Ο αξιωματούχος της διεθνούς ομοσπονδίας που ήρθε από τη Ζυρίχη στην Αθήνα έλαβε ένα σημείωμα µε τις διατάξεις του νόμου που δήθεν παραβίαζαν το αυτοδιοίκητο. Το εν λόγω σημείωμα το παρέδωσε στον υφυπουργό αθλητισμού µε την απειλή ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, οι ελληνικές ομάδες (σύλλογοι και Εθνική) θα αποβληθούν από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα οι παράγοντες του ποδοσφαίρου επικαλούνται κατ’ επανάληψη τον μπαμπούλα της FIFA με τον ισχυρισμό ότι οι τυχόν παρεμβάσεις της πολιτείας για ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου (βία στα γήπεδα, ποδοσφαιρική κάθαρση) καταργούν το αυτοδιοίκητο... Και όλα αυτά ενώ από το 2006, όταν και τότε µε την απειλή της FIFA, υποχρέωσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο σε εξευτελισμό, αναγκάζοντάς το να ψηφίσει ειδική διάταξη (Ν. 3479/2006) µε την οποία τα περισσότερα άρθρα της βάσης του αθλητικού νόμου (2725/1999) δεν έχουν ισχύ ως προς το ποδόσφαιρο.
Τα στελέχη της ΕΠΟ έχουν γίνει οι πλέον ειδικοί σε θέματα αυτοδιοίκητου. Με την κάθαρση δεν ασχολούνται και το έχουν αποδείξει περίτρανα, όπως δεν ασχολούνται με τη βία, το ντόπινγκ, τη βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, αλλά έχουν ακόμα πολύ χρόνο μπροστά τους ώσπου να εναρμονιστούν µε τους κανόνες δικαίου που απαιτεί η ελληνική κοινωνία ενάντια στην επικρατούσα ατιμωρησία που διογκώνει την αναξιοπιστία, την καχυποψία και τροφοδοτεί την οπαδική βία. Το βέβαιο είναι ότι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ τελειώνει εκεί όπου αρχίζει το δημόσιο συμφέρον και εντός του πλαισίου που ορίζουν οι κανόνες του κράτους δικαίου σε µια ευνομούμενη πολιτεία και κοινωνία. Η χουλιγκανική βία (μέσα και έξω από τα γήπεδα) και η ποδοσφαιρική διαφθορά µε τους στημένους αγώνες είναι δύο από τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο χρόνια τώρα, αλλά ποιος νοιάζεται; Το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου έχει μετατραπεί σε ασπίδα... παρανομίας. Με όπλο το αυτοδιοίκητο και μπαμπούλα την UEFA, το σύστημα ζει και βασιλεύει.
Ν.3479/2006
Άρθρο 29
Παράγραφος 12. Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η Ε.Π.Ο. από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους.
Ο αρμόδιος υπουργός που έφερε το σχέδιο νόμου για ψήφιση στη βουλή καμαρώνει για το έργο του και επισημαίνει στην ιστοσελίδα του.
«Λύθηκε οριστικά το ζήτημα που αφορούσε τις σχέσεις Κράτους με την ΕΠΟ, ένα θέμα που διαιωνιζόταν επί μία περίπου εικοσαετία».
06 Μαϊ. 2011. Με αφορμή την απόρριψη του φακέλου της ΠΑΕ Ηρακλής, όπως αποφάσισε η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, ο Ανδρέας Μαλάτος, Πρόεδρος της ΙΔΕΑΔ, Διδάκτωρ Αθλητικού Δικαίου, αλλά και εκ των συντακτών του υπόψη αθλητικού νόμου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 :
«Ο μύθος του αυτοδιοίκητου έχει πλεχθεί όμορφα από την ΕΠΟ και καμία ομάδα δεν θα πρέπει να απαρνηθεί την προστασία των πολιτικών δικαστηρίων. Η ΕΠΟ ερμηνεύει όπως την συμφέρει την διάταξη με το αυτοδιοίκητο και κατόρθωσε έντεχνα μέσω του Τύπου να την περάσει στον κόσμο, δεν μπορεί η ΕΠΟ να κάνει κουμάντο σε όλα».
24 Μαρτίου 2012. Στην ιστοσελίδα της ΙΔΕΑΔ ο κύριος Μαλάτος σχολιάζει :
«Το άρθρο 29, παρ. 12 του νόμου 3479/2006 το έγραψα με τα χέρια μου μέσα στη Βουλή για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος που προέκυψε από την προσφυγή της Ε.Π.Ο. στη FIFA και τον κίνδυνο που υπήρχε να αποκλεισθούν ελληνικές ομάδες και η Εθνική Ομάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις. Σε μια στιγμή που η Πολιτεία είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά κλήθηκα να δώσω μία γρήγορη λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει. Επειδή ουδέποτε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι η έννομη τάξη θα μπορούσε ποτέ να υποκύψει στον εκβιασμό του οποιουδήποτε εσωτερικού ή εξωτερικού ποδοσφαιρικού παράγοντα κατά την εκτέλεση της ύψιστης λειτουργίας της, της νομοθέτησης, φρόντισα να διατυπωθεί αυτό το άρθρο με τέτοιο τρόπο, ώστε φαινομενικά μεν να εκπληρώνει το παράλογο αίτημα της FIFA και της Ε.Π.Ο., στην ουσία όμως να διακρατεί για την έννομη τάξη μας τις βασικές της αρχές, εξουσίες και αρμοδιότητες πάνω στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτό εξακολουθώ ακόμη και σήμερα να υποστηρίζω με σθεναρό τρόπο ότι το δήθεν αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. είναι ένας μύθος και τίποτε περισσότερο. Η έννομη τάξη μας παρέχει σε όλες τις Ομοσπονδίες αρκετές εγγυήσεις για την ελεύθερη, ακώλυτη και αυτόνομη λειτουργία όλων των Ομοσπονδιών, οι οποίες κατά την έννοια αυτή είναι όλες αυτοδιοίκητες. Αυτά τα ολίγα ως αυθεντική ερμηνεία της διάταξης περί του αυτοδιοίκητου της Ε.Π.Ο. από τον συντάξαντα».
Μετά την ανάλυση περί του αυτοδιοίκητου της Ε.Π.Ο. ας εστιάσουμε στο άρθρο 99.
1 Νοεμβρίου 2012. Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 δια της επίσημης ιστοσελίδας της ανακοίνωσε ότι : «Οποιαδήποτε διαδικασία έχει ακολουθήσει η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 για την οικονομική της εξυγίανση είναι καθόλα νομότυπη…». Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση για τη διαδικασία υπαγωγής της ΠΑΕ στον προ-πτωχευτικό κώδικα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, παρά μόνο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο μεγαλομέτοχος στις 25 Σεπτεμβρίου στη Ραδιοφωνία Κισσάβου 97,8. Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα, μετά την προσωρινή διαταγή αναστολής πληρωμών είναι αν η απόφαση του δικαστηρίου αναγνωριστεί από την… ΕΠΟ, αφού κάπου εδώ μπαίνει στη μέση το περίφημο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου», δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων. Όμως σε ποιες περιπτώσεις ισχύει αυτό; Η μόνη περίπτωση που αναφέρεται η μη αποδοχή αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων εκ μέρους της ομοσπονδίας συμπεριλαμβάνεται στον ΚΑΠ, όπως αναλύεται στη συνέχεια.
Άρθρο 35
Επίλυση αθλητικών διαφορών
1. Οι πάσης φύσεως διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή και ερμηνεία του παρόντος Κανονισμού, του Καταστατικού και των εν γένει Κανονισμών της Ε.Π.Ο. που ισχύουν για το ποδόσφαιρο και αφορούν τις επαγγελματικές ενώσεις, τις ομάδες που μετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές, ή που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδιότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου, επιλύονται από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα, που καθορίζονται στο Καταστατικό και τους κανονισμούς της Ε.Π.Ο. απαγορευομένης σε κάθε περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια.
2. Σε περίπτωση που κατά παράβαση της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, φυσικό ή νομικό πρόσωπο προσφύγει σε πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο επιβάλλονται σε βάρος του οι ακόλουθες ποινές από την κατά περίπτωση διοργανώτρια ή την ΕΠΟ.:
α) Ομάδα που ασκεί προσφυγή αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες τους πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει, με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο. από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.
β) Εφ' όσον προσφεύγει φυσικό πρόσωπο (μέλη Δ.Σ. ομάδων, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, διερμηνείς, φροντιστές, ποδοσφαιριστές κ.λπ.), με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας επιβάλλονται σωρευτικά:
ί) απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο,
ίί) απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
ίίί) εφ' όσον αποδεικνύεται συμμετοχή της ομάδας του, η κατά τα ως άνω περ. α' ποινή.
γ) Εφ' όσον προσφεύγει ένωση-μέλος της Ε.Π.Ο., με απόφαση του Δ.Σ. της Ε. Π. Ο. ανακαλείται άμεσα η ανάθεση των πρωταθλημάτων.
3. Κατά των ως άνω αποφάσεων της παρ. 2, επιτρέπεται μόνον προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την επιβληθείσα ποινή.
Αυτόματα προκύπτουν νέα αναπάντητα ερωτήματα :
1. Η ΠΑΕ θεωρεί ότι η προαναφερθείσα ανακοίνωση έχει καθησυχάσει τον κόσμο της ομάδας;
2. Πόσο βέβαιο είναι ότι η ΠΑΕ ακολουθώντας τη διαδικασία υπαγωγής στον προ-πτωχευτικό κώδικα του άρθρου 99 θα απαλλαγεί από τα οφειλόμενα στους ποδοσφαιριστές που κινήθηκαν δικαστικά σε βάρος της και δικαιώθηκαν;
3. Πριν την έναρξη των διαδικασιών ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ και σε θετική περίπτωση ποιες είναι αυτές και τι απαντήσεις δόθηκαν;
4. Αν τελικά η ΕΠΟ γνωμοδοτήσει αρνητικά μόνο σε ότι αφορά τα χρέη προς τους παίκτες και όχι για τα λοιπά χρέη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;
5. Ποιο είναι το ποσό των χρεών προς ποδοσφαιριστές και το αντίστοιχο προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκτός ποδοσφαίρου;
6. Το αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. δεν θίγονταν με τις ομάδες που υπάχθηκαν στο άρθρο 44;»
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com
ΕΠΟ και το άρθρο 99" και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του. Επειδή το aelole.gr είστε ολοι εσείς…
Διαβάστε τι μας έστειλε
«Πέρασε πάνω από μια δεκαετία από τότε που η ΕΠΟ και η τότε ΕΠΑΕ «ξέχασαν» το περιλάλητο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου για ένα ποσό που συμφώνησαν να εισπράξουν από την πολιτεία προκειμένου να γίνει ανακαίνιση των γηπέδων, υπό τον όρο να µην αντιδράσουν στην ψήφιση του αθλητικού νόμου 2725/1999.
Το 2000 όταν ο υφυπουργός αθλητισμού επιχείρησε µια στοιχειώδη προσπάθεια κάθαρσης στο ποδόσφαιρο, οι διοικούντες της ΕΠΟ και ΕΠΑΕ... θυμήθηκαν ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε τακτικούς δικαστές για τα δικαιοδοτικά τους όργανα παραβίαζε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Έτσι, κάλεσαν τη FIFA για να κερδίσουν τον πόλεμο που οι ίδιοι ξεκίνησαν. Ο αξιωματούχος της διεθνούς ομοσπονδίας που ήρθε από τη Ζυρίχη στην Αθήνα έλαβε ένα σημείωμα µε τις διατάξεις του νόμου που δήθεν παραβίαζαν το αυτοδιοίκητο. Το εν λόγω σημείωμα το παρέδωσε στον υφυπουργό αθλητισμού µε την απειλή ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, οι ελληνικές ομάδες (σύλλογοι και Εθνική) θα αποβληθούν από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα οι παράγοντες του ποδοσφαίρου επικαλούνται κατ’ επανάληψη τον μπαμπούλα της FIFA με τον ισχυρισμό ότι οι τυχόν παρεμβάσεις της πολιτείας για ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου (βία στα γήπεδα, ποδοσφαιρική κάθαρση) καταργούν το αυτοδιοίκητο... Και όλα αυτά ενώ από το 2006, όταν και τότε µε την απειλή της FIFA, υποχρέωσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο σε εξευτελισμό, αναγκάζοντάς το να ψηφίσει ειδική διάταξη (Ν. 3479/2006) µε την οποία τα περισσότερα άρθρα της βάσης του αθλητικού νόμου (2725/1999) δεν έχουν ισχύ ως προς το ποδόσφαιρο.
Τα στελέχη της ΕΠΟ έχουν γίνει οι πλέον ειδικοί σε θέματα αυτοδιοίκητου. Με την κάθαρση δεν ασχολούνται και το έχουν αποδείξει περίτρανα, όπως δεν ασχολούνται με τη βία, το ντόπινγκ, τη βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, αλλά έχουν ακόμα πολύ χρόνο μπροστά τους ώσπου να εναρμονιστούν µε τους κανόνες δικαίου που απαιτεί η ελληνική κοινωνία ενάντια στην επικρατούσα ατιμωρησία που διογκώνει την αναξιοπιστία, την καχυποψία και τροφοδοτεί την οπαδική βία. Το βέβαιο είναι ότι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ τελειώνει εκεί όπου αρχίζει το δημόσιο συμφέρον και εντός του πλαισίου που ορίζουν οι κανόνες του κράτους δικαίου σε µια ευνομούμενη πολιτεία και κοινωνία. Η χουλιγκανική βία (μέσα και έξω από τα γήπεδα) και η ποδοσφαιρική διαφθορά µε τους στημένους αγώνες είναι δύο από τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο χρόνια τώρα, αλλά ποιος νοιάζεται; Το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου έχει μετατραπεί σε ασπίδα... παρανομίας. Με όπλο το αυτοδιοίκητο και μπαμπούλα την UEFA, το σύστημα ζει και βασιλεύει.
Ν.3479/2006
Άρθρο 29
Παράγραφος 12. Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η Ε.Π.Ο. από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους.
Ο αρμόδιος υπουργός που έφερε το σχέδιο νόμου για ψήφιση στη βουλή καμαρώνει για το έργο του και επισημαίνει στην ιστοσελίδα του.
«Λύθηκε οριστικά το ζήτημα που αφορούσε τις σχέσεις Κράτους με την ΕΠΟ, ένα θέμα που διαιωνιζόταν επί μία περίπου εικοσαετία».
06 Μαϊ. 2011. Με αφορμή την απόρριψη του φακέλου της ΠΑΕ Ηρακλής, όπως αποφάσισε η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, ο Ανδρέας Μαλάτος, Πρόεδρος της ΙΔΕΑΔ, Διδάκτωρ Αθλητικού Δικαίου, αλλά και εκ των συντακτών του υπόψη αθλητικού νόμου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 :
«Ο μύθος του αυτοδιοίκητου έχει πλεχθεί όμορφα από την ΕΠΟ και καμία ομάδα δεν θα πρέπει να απαρνηθεί την προστασία των πολιτικών δικαστηρίων. Η ΕΠΟ ερμηνεύει όπως την συμφέρει την διάταξη με το αυτοδιοίκητο και κατόρθωσε έντεχνα μέσω του Τύπου να την περάσει στον κόσμο, δεν μπορεί η ΕΠΟ να κάνει κουμάντο σε όλα».
24 Μαρτίου 2012. Στην ιστοσελίδα της ΙΔΕΑΔ ο κύριος Μαλάτος σχολιάζει :
«Το άρθρο 29, παρ. 12 του νόμου 3479/2006 το έγραψα με τα χέρια μου μέσα στη Βουλή για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος που προέκυψε από την προσφυγή της Ε.Π.Ο. στη FIFA και τον κίνδυνο που υπήρχε να αποκλεισθούν ελληνικές ομάδες και η Εθνική Ομάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις. Σε μια στιγμή που η Πολιτεία είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά κλήθηκα να δώσω μία γρήγορη λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει. Επειδή ουδέποτε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι η έννομη τάξη θα μπορούσε ποτέ να υποκύψει στον εκβιασμό του οποιουδήποτε εσωτερικού ή εξωτερικού ποδοσφαιρικού παράγοντα κατά την εκτέλεση της ύψιστης λειτουργίας της, της νομοθέτησης, φρόντισα να διατυπωθεί αυτό το άρθρο με τέτοιο τρόπο, ώστε φαινομενικά μεν να εκπληρώνει το παράλογο αίτημα της FIFA και της Ε.Π.Ο., στην ουσία όμως να διακρατεί για την έννομη τάξη μας τις βασικές της αρχές, εξουσίες και αρμοδιότητες πάνω στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτό εξακολουθώ ακόμη και σήμερα να υποστηρίζω με σθεναρό τρόπο ότι το δήθεν αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. είναι ένας μύθος και τίποτε περισσότερο. Η έννομη τάξη μας παρέχει σε όλες τις Ομοσπονδίες αρκετές εγγυήσεις για την ελεύθερη, ακώλυτη και αυτόνομη λειτουργία όλων των Ομοσπονδιών, οι οποίες κατά την έννοια αυτή είναι όλες αυτοδιοίκητες. Αυτά τα ολίγα ως αυθεντική ερμηνεία της διάταξης περί του αυτοδιοίκητου της Ε.Π.Ο. από τον συντάξαντα».
Μετά την ανάλυση περί του αυτοδιοίκητου της Ε.Π.Ο. ας εστιάσουμε στο άρθρο 99.
1 Νοεμβρίου 2012. Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 δια της επίσημης ιστοσελίδας της ανακοίνωσε ότι : «Οποιαδήποτε διαδικασία έχει ακολουθήσει η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 για την οικονομική της εξυγίανση είναι καθόλα νομότυπη…». Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση για τη διαδικασία υπαγωγής της ΠΑΕ στον προ-πτωχευτικό κώδικα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, παρά μόνο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο μεγαλομέτοχος στις 25 Σεπτεμβρίου στη Ραδιοφωνία Κισσάβου 97,8. Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα, μετά την προσωρινή διαταγή αναστολής πληρωμών είναι αν η απόφαση του δικαστηρίου αναγνωριστεί από την… ΕΠΟ, αφού κάπου εδώ μπαίνει στη μέση το περίφημο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου», δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων. Όμως σε ποιες περιπτώσεις ισχύει αυτό; Η μόνη περίπτωση που αναφέρεται η μη αποδοχή αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων εκ μέρους της ομοσπονδίας συμπεριλαμβάνεται στον ΚΑΠ, όπως αναλύεται στη συνέχεια.
Άρθρο 35
Επίλυση αθλητικών διαφορών
1. Οι πάσης φύσεως διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή και ερμηνεία του παρόντος Κανονισμού, του Καταστατικού και των εν γένει Κανονισμών της Ε.Π.Ο. που ισχύουν για το ποδόσφαιρο και αφορούν τις επαγγελματικές ενώσεις, τις ομάδες που μετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές, ή που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδιότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου, επιλύονται από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα, που καθορίζονται στο Καταστατικό και τους κανονισμούς της Ε.Π.Ο. απαγορευομένης σε κάθε περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια.
2. Σε περίπτωση που κατά παράβαση της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, φυσικό ή νομικό πρόσωπο προσφύγει σε πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο επιβάλλονται σε βάρος του οι ακόλουθες ποινές από την κατά περίπτωση διοργανώτρια ή την ΕΠΟ.:
α) Ομάδα που ασκεί προσφυγή αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες τους πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει, με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο. από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.
β) Εφ' όσον προσφεύγει φυσικό πρόσωπο (μέλη Δ.Σ. ομάδων, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, διερμηνείς, φροντιστές, ποδοσφαιριστές κ.λπ.), με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας επιβάλλονται σωρευτικά:
ί) απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο,
ίί) απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
ίίί) εφ' όσον αποδεικνύεται συμμετοχή της ομάδας του, η κατά τα ως άνω περ. α' ποινή.
γ) Εφ' όσον προσφεύγει ένωση-μέλος της Ε.Π.Ο., με απόφαση του Δ.Σ. της Ε. Π. Ο. ανακαλείται άμεσα η ανάθεση των πρωταθλημάτων.
3. Κατά των ως άνω αποφάσεων της παρ. 2, επιτρέπεται μόνον προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την επιβληθείσα ποινή.
Αυτόματα προκύπτουν νέα αναπάντητα ερωτήματα :
1. Η ΠΑΕ θεωρεί ότι η προαναφερθείσα ανακοίνωση έχει καθησυχάσει τον κόσμο της ομάδας;
2. Πόσο βέβαιο είναι ότι η ΠΑΕ ακολουθώντας τη διαδικασία υπαγωγής στον προ-πτωχευτικό κώδικα του άρθρου 99 θα απαλλαγεί από τα οφειλόμενα στους ποδοσφαιριστές που κινήθηκαν δικαστικά σε βάρος της και δικαιώθηκαν;
3. Πριν την έναρξη των διαδικασιών ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ και σε θετική περίπτωση ποιες είναι αυτές και τι απαντήσεις δόθηκαν;
4. Αν τελικά η ΕΠΟ γνωμοδοτήσει αρνητικά μόνο σε ότι αφορά τα χρέη προς τους παίκτες και όχι για τα λοιπά χρέη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;
5. Ποιο είναι το ποσό των χρεών προς ποδοσφαιριστές και το αντίστοιχο προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκτός ποδοσφαίρου;
6. Το αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. δεν θίγονταν με τις ομάδες που υπάχθηκαν στο άρθρο 44;»
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com