Λάβαμε μία επιστολή από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ
στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του. Επειδή το aelole.gr είστε ολοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
Εισαγωγή
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ Κ. Πηλαδάκης μιλάει (δεν μπορώ να πω παραχωρεί συνέντευξη) στη ραδιοφωνία Κισσάβου 97,8.
Ερώτηση : Φημολογείται ότι υπάρχει πρόθεση να υπαχθεί η ΠΑΕ στον πτωχευτικό κώδικα, ισχύει κάτι τέτοιο;
Απάντηση : Δεν είναι πτωχευτικός κώδικας, είναι προ-πτωχευτικός. Μας δίνει το δικαίωμα να εξαγοράσουμε χρόνο εφόσον πάρουμε τη σύμφωνη γνώμη από κάποιους πιστωτές, που ένας από τους πιστωτές πιθανώς να είμαι κι εγώ που δεν έχω απαίτηση να πάρω τα λεφτά μου πίσω, τα χαρίζω. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως μπορεί ο νόμος να σου δίνει τη δυνατότητα, όπως χιλιάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις... ενδεχομένως να ενδιαφέρει κι εμάς αυτό. Και βγαίνει ο Ερασιτέχνης και λέει δεν συμφωνούμε. Πρώτον νομικά-τυπικά ποιος τους ρώτησε αν συμφωνούν, και επί της ουσίας προφανώς και δε σε ενδιαφέρει η ΑΕΛ. Τι σημαίνει δε συμφωνώ η ομάδα να χρησιμοποιήσει τον ελληνικό νόμο; Είναι και δικηγόροι από ότι ξέρω κάποιοι από αυτούς... Από που κι ως που βγάζεις ανακοίνωση και λες ότι δε συμφωνώ κάποιος να τηρήσει το νόμο;
Ο τόνος της φωνής του… γνωστός… Στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζεται σαν να εκτονώνεται, κατά κύριο λόγο στις ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. Όσα δίκαια και αν έχει για όσα έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένα είναι βέβαιο : ο Πηλαδάκης δεν ήρθε στην Ελλάδα από άλλη ήπειρο, ούτε καν από άλλη χώρα της Ευρώπης.
Δεν γνώριζε :
·       ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τεράστιος «οχετός»;
·       την ύπαρξη του «κατεστημένου»;
·       την πιθανή, ανθρώπινη - και ενδεχομένως εσκεμμένη - περίπτωση αδικίας από τη διαιτησία;
·       ότι πολλοί από όσους ενεπλάκησαν με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχουν διακινδυνέψει την προσωπική τους υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα;
·       ότι οι «πελάτες έχουν πάντα δίκαιο»;
·       ότι τα λόγια τα παίρνει ο αέρας (κατασκευή γηπέδου-Ορφανός) και τα γραπτά μένουν;
·       και, προ πάντων, ως επιχειρηματίας, ότι «απλώνω τα πόδια μου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα»;
Αν δεν γνώριζε τίποτα από αυτά, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αφελής, ονειροπαρμένος, και εξωπραγματικός, μη έχοντας έστω την ελάχιστη γνώση κινδύνου. Για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της ΠΑΕ ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος. Τα συμβόλαια με τους «διάττοντες» αστέρες που θέλησε να φέρει στην ομάδα τα χειρίστηκε ο ίδιος ή οι συνεργάτες του και όχι ο κόσμος της ΑΕΛ που συνεισέφερε και συνεχίζει να το κάνει με όποιον τρόπο μπορεί. Όταν οι υπάλληλοί σου νιώθουν ανασφάλεια για την οικονομική τους τακτοποίηση - στις περισσότερες των περιπτώσεων - θα επιδείξουν αδιαφορία στην άσκηση των καθηκόντων τους, αφού η συμφωνηθείσες οικονομικές απολαβές είναι η κινητήρια δύναμη.
Έτσι, φτάσαμε στην παραπάνω δήλωση, που σύμφωνα με τη θέση της μητρικής ΑΕΛ είναι «ολέθρια παγίδα». Το μαρτύριο από εδώ και πέρα θα το βιώσουμε για αρκετά μεγάλο διάστημα. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή. Παρακάτω παρατίθεται μια σύνοψη του άρθρου 12 του νόμου 4013/2011 (Προ- πτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης) που αντικατέστησε το κεφάλαιο ΣΤ’ του νόμου 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας).
Καλό κουράγιο σε όλους μας, ελπίζοντας ότι δεν θα περιμένουμε με αγωνία τον ορισμό κάθε αγώνα της ΑΕΛ για να... πανηγυρίζουμε. Πιστεύοντας ότι στο οικονομικό αδιέξοδο η λύση δεν είναι προφανής, ας ευχηθούμε να κυλήσουν όλα ομαλά στο αγωνιστικό τμήμα και η ομάδα να σημειώνει επιτυχίες.
Δημήτρης Κ. Κούρος
Προ-πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης
Με τις ρυθμίσεις της προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης προσφέρεται μία δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενισχύεται η δυνατότητα εξυγίανσης των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, διασφαλίζεται η προστασία των πιστωτών και διασώζονται θέσεις εργασίας.

Με τη θεσμική αναμόρφωση της προ-πτωχευτικής διαδικασίας, η απόπειρα διάσωσης της επιχείρησης δεν γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Δίνεται η δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης που αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών, πριν επέλθει η απαξίωσή της ώστε να μη χαθεί η άυλη αξία της επιχείρησης και διακοπεί η παραγωγική της δραστηριότητα. Έτσι, προβλέπεται ότι μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών για τη διάσωση της επιχείρησης (που μπορεί να περιλαμβάνει π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων, μεταβίβαση της επιχείρησης, κ.α.) μπορεί να γίνει συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία διάσωσης θα επικυρώνεται από δικαστήριο, ώστε να γίνεται δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, ακόμη και για εκείνους που δεν συναινούν. Επιπλέον, ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες η επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης δεν είναι μεν δυνατή αλλά υπάρχει πιθανότητα διάσωσης της επιχείρησης μέσω της πώλησης του συνόλου ή λειτουργικών τμημάτων αυτής, ισχύει ο θεσμός της ειδικής εκκαθάρισης.
Σκοπός του νομοθέτη είναι η διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιοργάνωση και ανόρθωση της επιχείρησης με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, γεγονός που ελέγχεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή προσπαθεί να προλάβει ουσιαστικά την πτώχευση με την σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών, κάτω από την εποπτεία του δικαστηρίου ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης και περιορίζοντας τη ζημία στο ελάχιστο.
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 99
«Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποδεικνύει παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων κατά τρόπο γενικό».
Με την τροποποίηση αυτή ευνοούνται όχι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι έμποροι.  Η ρύθμιση αφορά όλα τα χρέη, ακόμα και αυτά προς το δημόσιο από φόρους, ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές, έκτακτες εισφορές, κ.λπ.
Τα στάδια της Διαδικασίας
1. Κατάθεση αίτησης ανοίγματος της διαδικασίας εξυγίανσης. Στην αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να περιγράφονται :
·            Η γενική οικονομική αδυναμία του της επιχείρησης (η οποία δύναται να φτάνει και σε παύση πληρωμών).
·            Ο προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης
·            Γενικά οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης
·            Περιουσιακή κατάσταση της επιχείρησης
·            Δραστηριότητα της επιχείρησης
·            Κύκλος εργασιών και εμπορική κατάσταση της επιχείρησης
·            Απασχόληση εργαζομένων και κοινωνική σημασία της επιχείρησης
·            Συγκεκριμένες προτάσεις αναστροφής των αρνητικών αποτελεσμάτων
Μαζί με την αίτηση κατατίθενται οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ για τα χρέη του οφειλέτη προς το Δημόσιο, παράβολο και έκθεση εμπειρογνώμονα.
Τα ανωτέρω είτε πρέπει να εμπεριέχονται στην έκθεση του εμπειρογνώμονα είτε ο εμπειρογνώμονας να βεβαιώνει την ακρίβειά τους.
2. Παράβολο. Μαζί με την κατάθεση της αίτησης πρέπει να κατατίθεται παράβολο του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων για την αμοιβή του εμπειρογνώμονα και του τυχόν διαμεσολαβητή :
α. ποσού 4.000 ευρώ
β. ποσού 7.000 ευρώ σε περίπτωση οφειλέτη ανώνυμης εταιρείας
γ. ποσού 2.000 ευρώ σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου ή αν με την αίτηση δεν ζητείται η σύγκληση συνέλευσης ή διορισμός μεσολαβητή .
3. Δικάσιμος. Για τη συζήτηση της αίτησης ορίζεται δικάσιμος εντός διμήνου από την υποβολή της.
4. Προσωρινή Διαταγή. Με την κατάθεση της αιτήσεως μπορεί να ζητηθεί και προσωρινή διαταγή αναστολής των ατομικών διώξεων μέχρι τη συζήτηση της αίτησης
5. Άνοιγμα διαδικασίας. Το πτωχευτικό Δικαστήριο εφόσον προβλέπει ότι η επίτευξη της συμφωνίας είναι δυνατή, ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης και ότι δεν παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών αποφασίζει το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης για περίοδο όχι μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) μηνών από την έκδοση της απόφασης.
6. Προληπτικά Μέτρα. Από την κατάθεση της αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης και μέχρι τη λήξη της (επικύρωση διαδικασίας εξυγίανσης) εφόσον ζητηθεί από τον οφειλέτη αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του.
Η χορήγηση της αναστολής επάγεται αυτοδικαίως την απαγόρευση της διάθεσης των ακινήτων και του εξοπλισμού της επιχείρησης του οφειλέτη.
Εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος, η αναστολή μπορεί να επεκτείνεται και σε εγγυητές ή λοιπούς συν-οφειλέτες του οφειλέτη.
7. Συνέλευση των Πιστωτών. Με την απόφαση για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης το πτωχευτικό δικαστήριο δύναται να αποφασίσει κατόπιν αίτησης του οφειλέτη τη σύγκληση συνέλευσης των πιστωτών προκειμένου να λάβει απόφαση για την αποδοχή της συμφωνίας εξυγίανσης.
Για την έγκυρη λήψη απόφασης από τη συνέλευση απαιτείται να παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται πιστωτές που εκπροσωπούν το 50 % του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών. Για την αποδοχή του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων που παρίστανται στη συνέλευση στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν ενυπόθηκων πιστωτών.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης ζητά την σύγκληση της συνέλευσης ζητείται υποχρεωτικά και ο διορισμός μεσολαβητή.
8. Περιεχόμενο Συμφωνίας Εξυγίανσης. Οποιαδήποτε ρύθμιση του ενεργητικού και του παθητικού, ιδίως:
·            Μεταβολή των όρων των υποχρεώσεων του οφειλέτη (π.χ. χρόνος αποπληρωμής, επιτόκιο, κ.λπ)
·            Μείωση απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη
·            Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη
9. Επίτευξη Συμφωνίας Χωρίς Άνοιγμα της Διαδικασίας. Υπάρχει η δυνατότητα σύναψης της συμφωνίας πριν από το άνοιγμα της διαδικασίας και απευθείας υποβολή της συμφωνίας στο δικαστήριο προς επικύρωση εφόσον έχει υπογραφεί από το 60% του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών (στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνεται και το 40% των ενυπόθηκων δανειστών).
10. Επικύρωση της συμφωνίας. Εάν επιτευχθεί συμφωνία είτε από τη συνέλευση των πιστωτών είτε από την απαιτούμενη πλειοψηφία σύμφωνα με το νόμο το πτωχευτικό δικαστήριο επικυρώνει τη συμφωνία αυτή.
Η συμφωνία εξυγίανσης ΔΕΝ επικυρώνεται όταν :
α. Δεν πιθανολογείται ότι κατόπιν της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης η επιχείρηση του οφειλέτη θα καταστεί βιώσιμη.
β.  Πιθανολογείται ότι παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.
γ. Είναι παράνομη (πχ. παραβίαση διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού), ή προϊόν δόλου ή κακόπιστης συμπεριφοράς (οφειλέτη ή πιστωτών).
δ. Δεν αντιμετωπίζει με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης τους πιστωτές που βρίσκονται στην ίδια θέση.
Αποτελέσματα της επικύρωσης. Από την επικύρωσή της, η συμφωνία εξυγίανσης δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται από αυτή ακόμα και αν δεν ήταν συμβαλλόμενοι ή δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αυτής.
Με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης αίρεται αυτοδικαίως η απαγόρευση ή το κώλυμα έκδοσης επιταγών που είχε επιβληθεί στον οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης.
Από την επικύρωσή της, η συμφωνία εξυγίανσης δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται από αυτή ακόμα και αν δεν ήταν συμβαλλόμενοι ή δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αυτής.
Με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης αίρεται αυτοδικαίως η απαγόρευση ή το κώλυμα έκδοσης επιταγών που είχε επιβληθεί στον οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης.
Με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης εξαλείφεται το αξιόποινο των κατωτέρω αδικημάτων, εφόσον τελέστηκαν πριν τη σύναψη της συμφωνίας : έκδοση ακάλυπτων επιταγών, καθυστέρηση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρακτική σημασία του νέου άρθρου 99
Με την επίτευξη της συμφωνίας και τη δικαστική της επικύρωση ο οφειλέτης τελικώς επιτυγχάνει :
1. Την αναστολή όλων των διωκτικών μέτρων κατά αυτού και της περιουσίας του, πχ. αναγκαστική εκτέλεση, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις.
2. Η απόφαση της εξυγίανσης ισχύει έναντι πάντων και δεσμεύει ακόμα και αυτούς τους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία ή διαφώνησαν με τον τρόπο αποπληρωμής του χρέους ή το «κούρεμα των χρεών» κλπ.
3. Αίρεται το κώλυμα έκδοσης επιταγών που προέκυπτε από τον Τειρεσία.
4. ΔΕΝ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ για το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών, καθυστέρησης οφειλών προς το ΔΗΜΟΣΙΟ και τους ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top