Ο ΓΓΑ, Πάνος Μπιτσαξής, σε συνέντευξη προς το περιοδικό "Επίκαιρα", αναφέρεται στο
νέο νομοσχέδιο που... δεν ξέρει πού βρίσκεται και για πρακτικές ποδηγέτησης του ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με πολιτική διαπλοκή προηγούμενων ετών. Επαναλαμβάνει, δε, ότι είναι υπέρ των κληρώσεων κι όχι ορισμού των διαιτητών στα ματς του ποδοσφαίρου.

Αναδημοσιεύονται τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

-Χάσαμε το νομοσχέδιό σας για τα στημένα, τη βία, ντόπιγκ κλπ., κύριε Γενικέ. Σε ποιο συρτάρι βρίσκεται;
«Εχει καθυστερήσει πολύ. Είναι κρίμα γιατί χρειάστηκε πολύς χρόνος για επιτευχθεί συμφωνία στα βασικά σημεία του, από την διακομματική, όσο και την εσωκυβερνητική, αλλά και τους συντεταγμένους φορείς του ποδοσφαίρου. Είναι αλήθεια, ότι ούτε κι εγώ ξέρω που βρίσκεται. Είμαι ΓΓΑ, δεν έχω νομοθετική πρωτοβουλία, καθορίζω μόνο το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ελπίζω, όμως, να περάσει. Είμαι συντάκτης του νομοσχεδίου όχι ως ΓΓΑ, αλλά ως νομικός.

-Λέγεται ότι η κ. Παπανδρέου εξ’ αιτίας του νομοσχεδίου, παραπονείται ότι έχει δεμένα τα χέρια της σε περαιτέρω διερεύνηση
Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η εισαγγελική λειτουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Κόντρα στο ρεύμα και τα εύκολα λόγια, 30 χρόνια μετά την Δικτατορία αποφεύγω να σχολιάσω την ποινική έρευνα. Στα δύσκολα φαίνεται ποιος σέβεται και ποιος όχι το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν έχω καμία δυσκολία να σχολιάσω την αθλητική πλευρά του φαινομένου της ποινικής έρευνας.

-Ακούμε
Το αθλητικό έγκλημα που συνετελείτο για χρόνια στο ποδόσφαιρο είναι αποδεδειγμένο, έχει τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και είναι απαράγραπτο. Κάποιοι προσπαθούσαν να ποδηγετήσουν κατά τη βούλησή τους και το συμφέρον τους το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι πάντα επιτυχώς, αλλά συστηματικά και οργανωμένα. Αυτό είναι κάτι ευρύτερο από την υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια και απασχολεί το ποδόσφαιρο πριν καν υπάρξει το στοίχημα. Σ’ αυτά τα δυο χρόνια αναδείξαμε το πρόβλημα και οδήγησε σε κάποιες λύσεις. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ακινησίας, διαφθοράς και πολιτικής διαπλοκής.

-Λύθηκε το θέμα δηλαδή;
Όχι. Η ζωή, όμως, όσων προσπαθούν να κάνουν τα ίδια είναι πολύ δύσκολη γι αυτό και αντιδρούν μανιασμένα. Η εξυγίανση είναι μια διαρκής μάχη και προϋποθέτει και εγρήγορση της πολιτείας και στέρεο μέτωπο ενάντια στην διαφθορά, κυρίως στο χώρο των φιλάθλων αφ’ ενός και του Τύπου. Ελπίζω και στο χώρο του συντεταγμένου ποδοσφαίρου όπου αναμφίβολα υπάρχουν υγιείς δυνάμεις. Αν αυτά δεν συμβούν, τότε στο μέλλον δυστυχώς θα ισχύσει ξανά ο νόμος του ισχυρού και η λενινιστική ρήση «ένα βήμα μπρος και δυο πίσω».

-Ξέρετε τι λέγεται εκεί έξω; Ότι τα στημένα είναι λύση όταν η κρίση μαστίζει το ποδόσφαιρο. Που θα βρουν τα λεφτά οι πρόεδροι να πληρώνουν σε συνθήκες κρίσης;
Η πολιτεία ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο, γιατί το αγαπά η συντριπτική πλειοψηφία του αντρικού πληθυσμού και μεγάλο τμήμα του γυναικείου. Ειδικά οι γυναίκες, όπως η δική μου, συχνά ενδιαφέρονται έμμεσα. Ανησυχούν για τα παιδιά τους που πάνε στο γήπεδο, μήπως γίνουν χούλιγκαν. Αυτή την αγάπη του κόσμου, κανένας δεν μπορεί να την περιφρονεί και να την εμπαίζει. Συνεπώς το φαινόμενο ενός ποδοσφαίρου που είναι σημαδεμένη τράπουλα κανείς δεν μπορεί να το δεχτεί. Αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και κρίση, ας χαμηλώσουν οι παράγοντες των πήχυ των υπερβολικών φιλοδοξιών και των επενδύσεων σε αμφιβόλου αξίας ξένους παίκτες, που έχουν μετατρέψει τις ομάδες σε άψυχους μισθοφορικούς στρατούς κι ας στραφούν σε χιλιάδες χαμένα ταλέντα των 4.000 ερασιτεχνικών σωματείων που παίζουν για το κέφι τους στην τελευταία αλάνα της ελληνικής επικράτειας. Θα έχουμε και καλύτερο ποδόσφαιρο και θα απαντήσουμε στην κρίση. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

-Ο Καναδός δημοσιογράφος Ντέκλαν Χιλ είπε να εγκαινιάσουμε «κόκκινη γραμμή» καταγγελιών για τα στημένα.
Εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές δεν λένε τίποτα. Αυτό που απαιτείται είναι συντεταγμένη δράση του κρατικού μηχανισμού. Οι κόκκινες κι οι πράσινες και κίτρινες γραμμές είναι δευτερεύοντα.

-Με τη διαιτησία, ευχαριστημένος;
Αρχισε καλά, αλλά δυστυχώς τελευταία υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες και καχυποψίες. Επιμένω στην θέση ότι οι διαιτητές πρέπει να βγαίνουν με κλήρωση. Ξέρω ότι έχω προκαλέσει αντιρρήσεις και πως κάποτε θα πρέπει να θεωρούμε το διαιτητικό λάθος ανθρώπινο κι όχι εσκεμμένο. Δεν βλέπετε πόσο χοντρά λάθη γίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ και κανένας δεν μιλάει; Εδώ χύνονται τόνοι μελάνης. Η καχυποψία μας βρίσκεται στο ζενίθ. Γι αυτό επιμένω στην κλήρωση. Ακόμα και στις δίκες της τακτικής δικαιοσύνης για ανάλογες αιτίες, οι δικαστές ορίζονται με κλήρωση. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με τους διαιτητές;

-Τι λέτε γι αυτό το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου;
Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, αλλά τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Και το Αγιον Ορος έχει αυτοδιοίκητο, αλλά αν τελεστεί έγκλημα, επεμβαίνει η Αστυνομία, όπως και στα πανεπιστήμια αν πωλούνται ναρκωτικά. Ο Ελληνας φορολογούμενος που πληρώνει, απαιτεί να ελέγχεται πλήρως κάθε χώρος που χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους.

-Όταν καταφτάνουν από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ απειλές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων, κάνετε όλοι πίσω.
Το πισω - μπρος είναι στοιχείο της πολιτικής ζωής. Μία παθογένεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχομαι ότι κάναμε πίσω.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top