Οι εκατοντάδες νεκροί, όλα αυτά τα χρόνια, σε «ναούς» του ποδοσφαίρου, έχουν αμαυρώσει την εικόνα του «βασιλιά των σπορ». Η Αφρική, στην οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, δυστυχώς διεκδικεί τα πρωτεία, καθώς έχουν συμβεί τα περισσότερα από τα πιο τραγικά περιστατικά στην ιστορία του αθλήματος. Ωστόσο, δεν λείπουν και τα περιστατικά στην Ευρώπη.

Το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με νεκρούς φιλάθλους στην ιστορία του ποδοσφαίρου έγινε στο «Αϊμπροξ Παρκ» της Γλασκώβης (5/4/1902), στο φιλικό Σκωτίας - Αγγλίας. Ξαφνικά, στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης το πίσω τμήμα της δυτικής κερκίδας κατέρρευσε, με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να γκρεμιστούν από ύψος 12 μέτρων. Ο απολογισμός ήταν 25 νεκροί.
Στο Μπάρντεν Παρκ (9/3/1946), στον αγώνα Μπόλτον - Στόουκ, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία λόγω συνωστισμού στις κερκίδες.
Στη Λίμα του Περού (24/5/1964) περισσότεροι από 300 φίλαθλοι πεθαίνουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον αγώνα Αργεντινής - Περού, για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο Μπουένος Αϊρες (1968), 70 άτομα ποδοπατούνται μέσα στον πανικό που προκλήθηκε όταν νεαροί πέταξαν αναμμένα αντικείμενα πάνω από την οροφή της εξέδρας.
Στο «Αϊμπροξ Παρκ» (2/1/1971), 66 άνθρωποι ποδοπατούνται στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στο γήπεδο, για να πανηγυρίσουν ένα γκολ.
Στο στάδιο Καραϊσκάκη (8/2/ 1981) έγινε η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Είκοσι τέσσερα άτομα ποδοπατούνται στον συνωστισμό που δημιουργείται κατά την αποχώρησή τους από τη θύρα 7, στον αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕK.
Στο στάδιο Αλκαζάρ ο Χαράλαμπος Μπλιώνας ήταν το πρώτο θύμα του χουλιγκανισμού στα ελληνικά γήπεδα, στις 26/10/1986, όταν βρήκε τραγικό θάνατο από μια φωτοβολίδα που πέταξαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ , κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΛ- ΠΑΟΚ. Τραγική ειρωνεία, όπως την κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας, καταγόταν από τη Λάρισα αλλά ζούσε και δούλευε στην Αθήνα ως καθηγητής των ΣΕΛΕΤΕ. Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν πως ο Μπλιώνας δεν ήταν τακτικός στις κερκίδες και πως εκείνη την Κυριακή έτυχε να βρεθεί στο γήπεδο, περιμένοντας το τρένο για Αθήνα.
Πέντε περίπου, χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1991 έγιναν επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Νεκρός ένας 16χρονος μαθητής, ο Γιώργος Παναγιώτου, οπαδός του Ολυμπιακού, ο οποίος κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών των δύο ομάδων, δέχθηκε κροτίδα στην κοιλιακή χώρα, από τον 23χρονο, Νίκο Καραμπατζάκη.
Στη Μόσχα (20/10/1982) 340 άτομα ποδοπατούνται όταν οι φίλαθλοι προσπαθούν να ξαναμπούν στο γήπεδο ύστερα από γκολ που σημειώθηκε στο τελευταίο λεπτό στον αγώνα Σπαρτάκ Μ. - Χάρλεμ για το κύπελλο UEFA.
Στο στάδιο «Χέιζελ» (29/5/1985), στον 28ο τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, οι οπαδοί των Λίβερπουλ και Γιουβέντους συγκρούονται βίαια στις κερκίδες. Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν 39 νεκροί. Οι αγγλικές ομάδες, με απόφαση της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στο γήπεδο «Βάλι Παρέιντ» του Μπράντφορντ (11/5/1985), 56 άτομα βρίσκουν τραγικό θάνατο, όταν η κεντρική εξέδρα τυλίγεται στις φλόγες.
Στο Σέφιλντ (15/4/1989) έγινε η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία της Αγγλίας. Εξι λεπτά μετά την έναρξη του ημιτελικού του κυπέλλου Λίβερπουλ - Νότιγχαμ, 96 άτομα σκοτώνονται όταν παρασύρονται από το πλήθος και συνθλίβονται στα κιγκλιδώματα.
Στο γήπεδο «Ματέο Φλόρες» (16/10/1996), 84 άτομα σκοτώνονται όταν μια μερίδα φιλάθλων ρίχνουν καθίσματα και μια σκάλα, στον αγώνα Γουατεμάλα - Kόστα Ρίκα.
Στην Γκάνα (10/5/2001) περισσότεροι από 130 ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επεισοδίων πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του ντέρμπι Χαρτς - Kουμάσι, στο στάδιο της Ακρα.
Στο γήπεδο του Αμπιτζάν (29/03/2009) 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένα τμήμα της κερκίδας κατέρρευσε, μετά το τέλος της αναμέτρησης Ακτή Ελεφαντοστού - Μαλάουι, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top