Λάβαμε ένα μήνυμα από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ
στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε 
«Πρόθεσή μου ήταν να γράψω κάποια πράγματα σχετικά με την 49η επέτειο της ΑΕΛ από την ίδρυσή της και να το αποστείλω για ανάρτηση ανήμερα της 17ης Μαΐου. Οι οραματιστές της δεκαετίας του ’60 που συμφώνησαν και αποφάσισαν την ένωση των ομάδων για να ιδρυθεί η ΑΕΛ προφανώς και δεν ήταν επενδυτές. Ό,τι έκαναν το έκαναν για την εικόνα της πόλης και για την αγάπη τους στο ποδόσφαιρο. Οι απαιτήσεις άλλαξαν και όταν επιθυμείς να πρωταγωνιστήσεις και να είσαι έστω ανταγωνιστικός ή έχεις την οικονομική ευχέρεια για πληρωμές παικτών που δεν υπάρχουν στη χώρα ή δίνεις βαρύτητα σε ακαδημίες-ταλέντα.
Με την ανακοίνωση ανάληψης της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ από τον Πηλαδάκη το 2004 η ΑΕΛ είχε κλείσει 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, η ΑΕΛ συμπληρώνει 49 χρόνια, έχοντας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ως μεγαλομέτοχο τον Πηλαδάκη τα τελευταία εννέα. Σε έναν (1) χρόνο από σήμερα η ΑΕΛ συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Όσο και αν φαίνεται ή ακούγεται παράξενο, η συνέχεια θα είναι, χωρίς καμία πρόθεση να παίξω τον ρόλο της Κασσάνδρας, ο πλέον δύσκολη και καθοριστική στο μέλλον της ομάδας, στο σύνολο της διαδρομής της από την ίδρυσή της.
Έχοντας ήδη αποστείλει δύο ανοιχτές επιστολές και θέλοντας να κλείσω το «θέμα Πηλαδάκη», θα ήθελα να παραθέσω τις παρακάτω δηλώσεις του, όπως δημοσιεύτηκαν στις 20 Ιουνίου 2004 στην εφημερίδα «Ελευθερία».

- ΕΡ. Γιατί αγοράσατε την ΑΕΛ;
- ΑΠ. «Η ΑΕΛ έχει αρκετά καλά στοιχεία και νομίζω ότι είναι μία ομάδα που δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Έγιναν το τελευταίο διάστημα πολύ σωστές κινήσεις από το Νίκο Σωτηρούλη και εμείς θα τις συμπληρώσουμε. Σε 7-10 μέρες θα καταλάβουν όλοι τις προθέσεις μας και θα συμπληρώσουμε το παζλ της ομάδας, ώστε αυτή να πρωταγωνιστήσει στη Β' Εθνική κατηγορία»

- ΕΡ. Αλήθεια, γιατί δεν προτιμήσατε τον Ηρακλή ή τον Πανιώνιο που ενδιαφερθήκατε για την αγορά τους;
- ΑΠ. «Κάποιοι ήταν υπερβολικοί, αλλά και γιατί πιστεύω ότι η ΛΑΡΙΣΑ είναι μία ομάδα, που ο κάθε επιχειρηματίας θα ήθελε να έχει. Η ΛΑΡΙΣΑ θα έχει κέρδη, η ομάδα, θεωρώ ότι θα πάει πολύ καλά και όλοι ενωμένοι θα πετύχουμε πολλά.»
(Σ.Σ. Υπογράμμισα τις λέξεις-κλειδιά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του).

- ΕΡ. Εσείς όμως θα έχετε χρόνο να ασχολείστε, καθώς έχετε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα;
- ΑΠ. «Ναι, θα ασχοληθώ αλλά έχω εμπιστοσύνη και στους συνεργάτες μου. Μη βιάζεστε και θα δείτε στην πορεία τα σχέδιά μας που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του υπέροχου λαρισινού φίλαθλου κόσμου.»

Η άμεση απάντηση για την κατάντια της ομάδας και τον υποβιβασμό της το 2011 δίνεται από την ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΛ και αφορά την πρώτη πτώση από την Α’ στη Β’ εθνική το 1975.
«Ωστόσο, μια ομάδα που χτίσθηκε πάνω σε λεγεωνάριους, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την οικονομική της ευρωστία και τη στέρεη αγωνιστική της βάση, δεν ήταν δυνατόν να έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα εξέλιξης. Έτσι, από την επόμενη κιόλας χρονιά άρχισαν τα προβλήματα, τα οποία επέφεραν αναταραχή, βιαστικές επιλογές, κρίσεις και συχνές ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς.

Μοιραία, λοιπόν, ο υποβιβασμός δεν αποφεύχθηκε και η ΑΕΛ το καλοκαίρι του ’75 επέστρεψε στην Β’ Εθνική. Τότε, έγινε το πρώτο ξεκαθάρισμα και δειλά - δειλά, αφού δεν ήταν εφικτή η άμεση επάνοδος, ξεκίνησε η αναδημιουργία της ομάδας στηριζόμενη κυρίως σε Λαρισαίους παίκτες.»
Προφανώς ο Πηλαδάκης δεν γνωρίζει την έννοια του λεγεωνάριου και δεν εντάσσει σε αυτή την κατηγορία τους δεκαοκτώ αλλοδαπούς που στελέχωσαν την ομάδα την περίοδο 2009-10, ούτε τους αντίστοιχους έντεκα της περιόδου 2010-11. Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι σε τέσσερις ποδοσφαιρικές περιόδους (οκτώ μεταγραφικές), από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, η ομάδα ενέταξε στο δυναμικό της ενενήντα τέσσερις (94) ποδοσφαιριστές (45 Έλληνες, 49 αλλοδαπούς). Το πρότυπο «παιδομάζωμα» των ταλέντων της δεκαετίας του ’80 που μπορούσε και έπρεπε να είναι ο οδηγός για ότι καλό μπορεί να προκύψει για την ομάδα της καρδιάς μας δεν επαναλήφθηκε ποτέ, ΟΧΙ επειδή στέρεψε ο «κάμπος» από ταλέντα, αλλά επειδή έπαψαν να υπάρχουν κυνηγοί.
Ανιστόρητος ήρθε ο Πηλαδάκης και έτσι θα φύγει. Η ΑΕΛ είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε πρωτάθλημα και αυτό είναι αιώνια παρακαταθήκη που θα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Δεν μιλάμε για τον Νικηφόρο Φλώρινας, τον Άρη Πτολεμαΐδας, τον Ολυμπιακό και τον Εύριπο Χαλκίδας, τον Κάδμο Θήβας ή τον Αργοναύτη Πειραιά που για διάφορους λόγους έπαψαν να υφίστανται στον ποδοσφαιρικό χάρτη των εθνικών κατηγοριών της χώρας. Μιλάμε για την Α-Ε-Λ. Μιλάμε για την ομάδα που μιλούσε το πανελλήνιο και έκτοτε όλοι οι αντίπαλοι επιδιώκουν να τη νικήσουν γιατί η ιστορία της είναι βαριά και η αγάπη του κόσμου της δεδομένη. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των εικόνων στη μνήμη του, ο καθένας μπορεί να θυμηθεί τον τρόπο που έχουν πανηγυρίσει αντίπαλες ομάδες μικρότερου βεληνεκούς όταν η ΑΕΛ δεν κέρδιζε.
Η μόνη σωστή κίνηση της ΠΑΕ την τρέχουσα περίοδο είναι οι επισκέψεις ποδοσφαιριστών στα σχολεία. Όμως τι πήγε λάθος για άλλη μία περίοδο; Η απάντηση δεν είναι πρωτότυπη! Η δομή και η οργάνωση του τομέα σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, απόρροια της κακής διαχείρισης του παρελθόντος και φυσικά η απουσία διοίκησης. Επειδή οι ομάδες χτίζονται και τίποτα δεν γίνεται στην τύχη μεταφέρω όσα είναι καταχωρημένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ :

Διοίκηση : Κώστας Πηλαδάκης (μεγαλομέτοχος, διευθύνων σύμβουλος), Εμμανουήλ Πηλαδάκης (αντιπρόεδρος), Σταύρος Πηλαδάκης (μέλος), Δημήτρης Τσακμακίδης (μέλος)

Επιτελείο: Τίμος Καβακάς (προπονητής), Γιώργος Πήδουλας (γυμναστής), Θοδωρής Κυριακούλης (τερματοφυλάκων), Μίμης Τσακμακίδης (γενικός αρχηγός).
Δεν έχω καταλάβει αν ο Δημήτρης και ο Μίμης Τσακμακίδης είναι το ίδιο πρόσωπο, όπως δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος του Εμμανουήλ και του Σταύρου και αν έχουν έρθει ποτέ στο γήπεδο και το κυριότερο πώς μπορεί να λειτουργήσει μια στοιχειωδώς σοβαρή εταιρία με ανύπαρκτα πρόσωπα που δεν βρίσκονται στην έδρα της. Πέραν τούτου, είναι δυνατόν ο προπονητής να μην έχει βοηθό; Αν αρρωστήσει ή αν χρειαστεί να λείψει ποιος προπονεί την ομάδα;
Πολλά ήθελα να γράψω, αλλά το μυαλό μου είναι θολωμένο, όχι γιατί περίμενα κάτι περισσότερο σχετικά με την πορεία της ΑΕΛ, αφού ήδη έχω εκφράσει την άποψή μου εδώ και καιρό. Η θολούρα έχει να κάνει με το αύριο, με το μέλλον της ομάδας. Η ΑΕΛ βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά δεν είναι πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Πηλαδάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει ΑΜΕΣΑ τις προθέσεις του. Τίποτα δεν μπορεί να περιμένει και οι όποιες αποφάσεις - και είναι πάρα πολλές - έχουν να κάνουν με την ομάδα, καθώς και ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρέπει να τρέξουν το συντομότερο.
Την Τετάρτη 15 Μαΐου η πόλη γιορτάζει και η αγορά είναι κλειστή. Ο αγώνας με τον Βύζαντα δεν έχει καμία απολύτως βαθμολογική σημασία. Όσοι αγαπούν την ΑΕΛ, όσο πικραμένοι και απογοητευμένοι και αν είναι καλό θα ήταν να σταθούν στο πλευρό της εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στη βυσσινί φανέλα με το άλογο στο στήθος και όχι στον κύριο υπαίτιο αυτής της κατάντιας. Η αποχή που, ενδεχομένως, κάποιοι σκέφτονται, καθώς και οι αποδοκιμασίες σε βάρος των ποδοσφαιριστών και του προπονητή, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Δεν ήρθαν μόνοι τους στην ομάδα…
Στις χαρές και τις λύπες κοντά…»
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top