Λάβαμε μία επιστολή από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ με θέμα "Χουλιγκανισμός 26
Χρόνια μετά τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπλιώνα… Μέρος 3ο" σε συνέχεια του Μέρος 1ο και Μέρος 2ο όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
Στην Ελλάδα
Βασίλης Γεωργίου, δημοσιογράφος : «Όταν βλέπεις επεισόδια στα γήπεδα, οι έμποροι έχουν ξεπουλήσει… Όταν βλέπεις τα στάδια εκκλησία, οι έμποροι έχουν στοκάρει…».
Εμβαθύνοντας την ανάλυση του θέματος που αναφέρθηκε ως πρώτο ερέθισμα από το άρθρο της Άντας Ψαρρά βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Παρατίθενται χωρίς κανέναν σχολιασμό.
«Στο πούλμαν των λεγόμενων εκδρομών υπάρχουν ναρκωτικά, ρόπαλα, μολότοφ».
«Μέσα στα γραφεία του συνδέσμου υπάρχουν όλα τα εφόδια (μολότοφ, ρόπαλα, σιδερογροθιές), ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους του καθενός».
«Όσα εισιτήρια δεν είναι ονομαστικά με ταυτότητες, φεύγουν από την ΠΑΕ με συμφωνία και πάνε στους οργανωμένους».
«Οργανωμένα πάμε στο γήπεδο, οργανωμένα στη φασαρία, γι' αυτό και λεγόμαστε οργανωμένοι. Οργανωμένο το έγκλημα! Πάντα γίνεται χρήση και μέσα στο γήπεδο. Εγώ, ανάλογα με το γήπεδο, τον αγώνα και τη στιγμή, διάλεγα και ποιο ναρκωτικό θα έπαιρνα».
«Άλλος πάει γιατί γουστάρει να τα σπάει και να τσακώνεται, άλλος γιατί έχει απωθημένα μέσα του, άλλος για να δείξει ότι κάποιος είναι, άλλος πάει για τη «Χρυσή Αυγή». Μπαίνεις σε μια ομάδα με μια ιδεολογία τέτοια και αυτό σιγά σιγά σε παρασύρει σε μίσος, γίνεσαι ρατσιστής, όμως πας με τη θέλησή σου».
«Τα καπνογόνα, τα ναρκωτικά, κροτίδες ακόμα και μαχαίρια τα περνάς μέσα για πλάκα. Αν μπούνε μαζί τριάντα-σαράντα, τι να ψάξουν οι αστυνομικοί της διμοιρίας; Ρίχνεις ένα καπνογόνο και μετά όλοι μαζί κάνουν το ντου. Από το τι θα περάσει το κάθε κλαμπ μέσα φαίνεται και η δύναμή του μετά μέσα στο γήπεδο».
«Δεν βάζει ο αστυνομικός τη ζωή του μπροστά. Εσύ τι θα έκανες δηλαδή; Περνάμε στο γήπεδα όλα μας τα εφόδια, πάντα υπάρχει τρόπος. Όταν παλιά πηγαίναμε με τα ναυλωμένα αεροπλάνα τσάρτερ, τα κάναμε αποθήκες με εφόδια και ναρκωτικά».
«Όταν δούλευα στην πρόληψη, είχα πάει με το ΚΕΘΕΑ στο υπουργείο Πολιτισμού και είχαμε προσφερθεί να κάνουμε μια δράση στους συνδέσμους, γνωρίζοντας το μεγάλο ποσοστό χρηστών εκεί, και να τους ενημερώσουμε. Απευθυνθήκαμε στην ΕΠΟ και μας απάντησαν ότι είναι πολύ καλή η πρόταση, αλλά δεν μπορεί να γίνει δεκτή, "γιατί θα είναι σαν να παραδεχόμαστε επισήμως ότι υπάρχει πρόβλημα χρήσης στους συνδέσμους"».
«Πιο πολύ από όλα βολεύεται με τη βία και τις καταστάσεις αυτές το κάθε κράτος για να κρύβει έτσι τις βρομιές του. Δεν γίνεται το κάθε κόμμα να πηγαίνει κάθε φορά πριν τις εκλογές στον κάθε πρόεδρο να παίρνει το βοήθημα και μετά να λένε ότι πρέπει να φύγει η βία».
«Να διαλυθούν όμως όλοι οι σύνδεσμοι!»

Οργανωμένοι
Σε αντίθεση με όλους τους άλλους όνομα και πράμα. Το μοναδικό κομμάτι στο χώρο του ποδοσφαίρου που έχει επαγγελματισμό και συνέπεια.Το οργανωμένο οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα, δεν είναι μπουλούκι, δηλαδήκάποιοι άτακτοι, χωρίς αρχές και κανόνες. Στην Ελλάδα δεν είναι η αστυνομία εγγυήτρια δύναμη για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, αλλά οι οργανωμένοι. Αν μπορούν, αν θέλουν, όλα καλά. Αν σηκώσουν τα χέρια ψηλά το ματς θα διακοπεί. Εκπλήξεις προκύπτουν στο ποδόσφαιρο, αλλά μόνο μέσα στο γήπεδο. Στις εξέδρες και τον περιβάλλοντα χώρο κερδίζει πάντα το φαβορί: οι χούλιγκαν. Το αουτσάιντερ, η αστυνομία, χάνει.Οι οργανωμένοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα: να μεταφέρουν μολότοφ, φωτοβολίδες και ότι άλλο θέλουν να περάσουν μέσα στο γήπεδο και να τα ρίξουν, αλλάκαι να κερδίσουν κατά κράτος στις μάχες σώμα με σώμα. Κι ας μην διαθέτουν ούτε την ανάλογη εκπαίδευση, ούτε τον ανάλογο εξοπλισμό: κλομπ, κράνη, ασπίδες. Όμως, έχουν οργάνωση, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Και γι’ αυτό, μέχρι νεοτέρας θα είναι οι νικητές. Η αστυνομία, αντίθετα, λειτουργεί όπως πάντα: ερασιτεχνικά. Ρίχνειχημικά και δακρυγόνα, όπως και στις διαδηλώσεις κι αυτό είναι όλο.
Ο έλεγχος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο είναι μια σοβαρή αιτία για τις εκδηλώσεις του χουλιγκανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο σχεδόν των επεισοδίων ξεκινούν από τις λεγόμενες «θύρες» που έχουν στενές διασυνδέσεις με τους συλλόγους. Στο μηχανισμό αυτό εντάσσεται και μια μεγάλη μερίδα του αθλητικού Τύπου με τους εμπρηστικούς τίτλους… Από κυβερνητικής πλευράς ακολουθείται επί δεκαετίες η ίδια πολιτική που διατηρεί απρόσβλητες τις βασικές αιτίες του προβλήματος. Οι οικονομικοί κύκλοι που ελέγχουν τους συλλόγους γνωρίζουν πολύ καλά το εκρηκτικό περιεχόμενο, που μπορούν ν’ αποκτήσουν τα καυτά οικονομικά προβλήματα. Γι’ αυτό θέλουν να παρασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους σε μια ανέξοδη εκτόνωση… Ούτε οι υποκριτικές δηλώσεις αγανάκτησης ή λύπης ούτε τα αστυνομικά μέτρα θα μπορέσουν να δώσουν κάποια απάντηση στο πρόβλημα…

Ηλεκτρονικό εισιτήριο
Η παράγραφος 6 του άρθρου 41Γ του ν.2725/1999 (ΦΕΚ Α’ 121/17.6.1999), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 3057/2002 (ΦΕΚ Α’ 239/10.10.2002), και η οποία αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3372/2005 (ΦΕΚ Α’ 187/2.8.2005) και συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3708/2008 (ΦΕΚ Α’ 210/8.10.2008), - στη συνέχεια θα γίνει αντιληπτό για ποιον λόγο καταχωρήθηκαν όλα αυτά - αντικαθίσταται ως εξής :
«Για την έκδοση, διάθεση και γενικά για τον έλεγχο της διακίνησης των εισιτηρίων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3262/2004 (ΦΕΚ 173Α’), εφαρμόζεται από τις οικείες διοργανώτριες των αγώνων αρχές, ηλεκτρονικό σύστημα. Με κοινή απόφαση των Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Υπουργού των Οικονομικών, και με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ 50 Α’), όπως αυτός ισχύει σήμερα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές, με την εισαγωγή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, θέμα ή λεπτομέρεια, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σε περίπτωση αθέτησης λειτουργίας του παραπάνω συστήματος. Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται ιδίως :
η έκδοση κάρτας φιλάθλου,
η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων, καθώς και
συστήματος κεντρικής διαχείρισης εισιτηρίων θεάματος, που να συνεργάζεται, μέσω της κάρτας φιλάθλου, με την κεντρική βάση δεδομένων,
οι υπεύθυνοι για τη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για την επεξεργασία κα φύλαξη των δεδομένων, που αυτά παράγουν,
οι φορείς και τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, ο χρόνος τήρησης αυτών και ο τρόπος καταστροφής τους.».

Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.)
Η Ελληνική Πολιτεία λόγω των αυξανομένων σε ένταση και έκταση, κρουσμάτων βίας στον Αθλητισμό για την αντιμετώπισής τους.Η πρώτη Νομοθετική παρέμβαση έγινε με τον Νόμο 75/1975 (Φ.Ε.Κ. 138Α/1975). Τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και εντάθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου.Έκτοτε, όλες οι Κυβερνήσεις θέσπισαν αρκετούς Νόμους μέχρι και τον τελευταίο 3773/2009 (Φ.Ε.Κ. 120Α/2009).Στο επίκεντρο των Νομοθετικών παρεμβάσεων της Πολιτείας βρίσκεται ο Νόμος 2725/1999 (Φ.Ε.Κ. 121Α/1999) ο οποίος τροποποιήθηκε με διάφορες διατάξεις άλλων Νόμων και ισχύει έως και σήμερα.
Η Δ.Ε.Α.Β. είναι το κυρίαρχο όργανο της Πολιτείας στην αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό. Συνεργάζεται με την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη (Αθλητικούς Εισαγγελείς, κ.λπ. κάθε βαθμού), Υπηρεσίες της Πολιτείας (Γ.Γ.Α, κ.λπ.), τις Ομοσπονδίες, τις Διοργανώτριες, τα Σωματεία, κ.λπ..
Στο έργο της η Δ.Ε.Α.Β. βοηθείται από το Σώμα των Παρατηρητών της και απαρτίζεται από ανθρώπους έμπειρους που αγαπούν τον Αθλητισμό και επιτελούν άριστα τα καθήκοντά τους. Οι Παρατηρητές συντάσσουν εκθέσεις για τα γεγονότα που συμβαίνουν σε αγώνες που έχουν ορισθεί, συνεργαζόμενοι με την Αστυνομία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Τις εκθέσεις τους διαβιβάζει η Δ.Ε.Α.Β. στα αρμόδια κατά άθλημα, Δικαιοδοτικά Όργανα. Παράλληλα ασχολούνται με αυτές και τα Μέλη της Δ.Ε.Α.Β. στις συνεδριάσεις τους. Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές και όχι μόνο, υποβάλλονται στην Πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, μαζί με προτάσεις όπως και σε κάθε συναρμόδιο φορέα.

Πέραν αυτών, η Δ.Ε.Α.Β. συμμετέχει με πρωτεύοντα ρόλο και λόγο :
στην απαγόρευση του καπνίσματος στους αγωνιστικούς αθλητικούς χώρους,
στη διάθεση νερού, καφέ, αεριούχων, κ.λπ. ποτών σε ανοικτά πλαστικά ποτήρια και στην απαγόρευση διαθέσεως και πωλήσεως κάθε είδους αλκοολούχων ποτών κατά τους αγώνες,
στη νομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ύστερα από κρατικό έλεγχο,
στη σύνταξη Κανονισμού Ασφαλείας Αθλητικών Εκδηλώσεων,
σε συνεδριάσεις στο Αρχηγείο της Αστυνομίας με συμμετοχή της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας και της Πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού. Επίσης, πληθώρα είναι και άλλες δραστηριότητες της Δ.Ε.Α.Β. για την αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό.

Ευθύνες
Πρωταρχικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν:
Στους γονείς που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλληλοκλέβοντας, αλληλοβρίζοντας, αλληλοκαμαρώνοντας μέσα σε αρπαγή, φθόνο και απληστία.
Στην πολιτεία για το επίπεδο παιδείας και αθλητικού πνεύματος που παρέχει σε κάθε επίπεδο εκπαίδευσης.
Στους διοικούντες που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να προωθήσουν τα ανομολόγητα συμφέροντά τους.
Στον αθλητικό Τύπο που με μεροληψία και εμπάθεια οξύνει την «ομαδοποίηση» των οπαδών.
Στη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη που δεν έχει κατοχυρώσει την ανεξαρτησία στο έργο της.
Στην πολυνομία και αντινομία της νομοθεσίας,όπως εύκολα διαπιστώνεται από τα αναφερθέντα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τη Δ.Ε.Α.Β.
Στους ταγούς των συνδέσμων των οργανωμένων που εθελοτυφλούν καθοδηγώντας και φανατίζοντας τα νεαρά και ανώριμα μέλη τους.
Στους ποδοσφαιριστές που συχνά με την συμπεριφορά τους οξύνουν το φανατισμό της «κερκίδας».

Ληφθέντα μέτρα
Όσα μέτρα και αν έλαβαν οι υπεύθυνοι της πολιτείας δεν απέδωσαν καρπούς. Η απαγόρευση μετακινήσεων είναι το κύριο μέτρο, ενώ το δευτερεύον ήταν το «μπαλάκι» προς τα σωματεία υπό τη μορφή εκβιασμού για τις επιχορηγήσεις. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και συνδέονται με αυτό δεν υφίστανται, τηλεοπτικές κάμερες δεν υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα και όπου υπάρχουν απλά… υπάρχουν. Διαβάζοντας τη θεσμοθέτηση του ρόλου της Δ.Ε.Α.Β. είναι να απορεί κανείς για ποιον λόγο υφίσταται… Αναφέρθηκε η αναβάθμισή της, αλλά για την ώρα προέχουν άλλα… μέτρα…

Αντί επιλόγου
Η βία στα γήπεδα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό φαινόμενο που έχει ρίζες στην κρίση των αξιών και στα άλυτα προβλήματα των νέων. Ο χώρος του ποδοσφαίρου ευνοεί την ανάπτυξη βίαιων συμπεριφορών, γιατί οι φορείς που διαμορφώνουν το πλαίσιο της λειτουργίας του καλλιεργούν την αντίληψη της εμπορευματοποίησης και του πρωταθλητισμού, που μετατρέπει τον φίλαθλο σε παθητικό αποδέκτη του θεάματος.
Και σαν να μην επαρκούσε όλο αυτό το «μπάχαλο» που επικρατεί σε κάθε βαθμίδα της ελληνικής κοινωνίας, έρχεται η πολιτεία να «αποκαταστήσει» αυτούς που «αδικήθηκαν» κάνοντας έτσι… άλλο ένα βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου του χουλιγκανισμού. Επιπλέον, δεν μπορεί κανένας «κοινός θνητός» να παραδώσει μαθήματα νόμων στον υπεύθυνο και αρμόδιο υπουργό αθλητισμού. Αστεία πράγματα! Παίρνει το καπελάκι του και φεύγει… γιατί πρέπει στις 6.00 το πρωί να είναι στο γραφείο του να ασχοληθεί με τα άλυτα θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της βίας στα γήπεδα!!!


Σε επίπεδο μιας κλειστής τοπικής κοινωνίας μπορεί η έξαρση να μην είναι ανάλογη αυτής που παρατηρείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατά κύριο λόγο επειδή δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι «παρομοίων ενδιαφερόντων» στην ίδια πόλη και επομένως η αφορμή της αντιπαλότητας, ωστόσο το φαινόμενο υφίσταται. Και αφού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι οργανωμένοι είναι όντως οργανωμένοι και η πολιτεία - με τους αρμόδιους φορείς της - δεν ασχολείται μαζί τους, για ποιον λόγο να ασχοληθούν οι δημοσιογράφοι αυτής της κοινωνίας; Η ενασχόλησή τους θα έλυνε το πρόβλημα; Φυσικά όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταβάλουν κάποια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Φρόνιμο είναι ο καθένας από εμάς να έχει σε κάποια άκρη του μυαλού του πως «ότι σπέρνει αυτό θερίζει…» και τα παιδιά ή τα εγγόνια του καθενός αυτό θα βιώσουν, σ’ αυτό το περιβάλλον θα μεγαλώσουν, με αυτά τα πρότυπα.
Αναφέρει ο Αριστοτέλης: «Αχιλλεύς δε Πηλέως, συ δε του πατρός σου» και επομένως οι χούλιγκαν είναι παιδιά μας.Οι χούλιγκαν δεν είναι πολιτική κατηγορία, αλλά πνευματική αγωνία και εφηβική φάση της παχύδερμης αφασίας των ενηλίκων και των ποικιλόμορφων συμφερόντων που εκπροσωπούν, πρόσωπα εν πολλοίς αμφιβόλων ηθικών αρχών και πνευματικής έλλειψης.
Δημήτρης Κ. Κούρος

Πηγές
1. UniversityofLiverpool
2. Βικιπαίδεια
3. ΣτέλιοςΣυρμόγλου, δημοσιογράφος,πανεπιστημιακός
4. TheFootballFactory, JohnKing
5. Παντελής Κυπριανός - Μανώλης Χουμεριανός – «Ανατομία των ποδοσφαιρικών παθών»
6. ΓενικήΓραμματείαΑθλητισμού
7. Prevention of Violence in Football Stadiums in Europe - Manuel Comeron, Pierre Vanbellingen
8. «DailyTelegraph»
9. «Ελευθεροτυπία»
10. Jason Cowley – The Last Game
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top